Fekete-erdő torta recept

Fekete-erdő torta
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

130 perc

Megnézték:
7979

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ha kevés időnk van ennek a pompás örökzöld tortának az elkészítéséhez, sütés nélkül is összeállíthatjuk. Megbízható helyen vásárolhatunk készen kapható kakaós piskótalapot, melyet megtöltünk a felsorolt hozzávalókkal, majd feldíszítjük

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Az omlós tésztához:

  • 12.5 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 6 dkg vaj
  • 0.5 kiskanál sütőpor

A töltelékhez:

  • 70 dkg meggy vagy kb. 80 dkg kimagozott meggybefőtt
  • 3 db fehér zselatinlap
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 db fahéjrúd
  • 10 dkg meggylekvár
  • 4 evőkanál cseresznyepálinka
  • 75 dkg habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag habfixáló

A díszítéshez:

  • táblás csokoládé

A piskótatésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 7 db tojás
  • 6 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 5 dkg kakaó

Elkészítés

Az omlós tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A tésztából cipót formálunk, műanyag fóliába göngyöljük, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

A piskótatésztához a tojásokat tűzálló tálba tesszük, és hozzáadjuk a cukrot. Meleg vízfürdő fölött habverővel addig verjük, amíg világos, langyos krémet nem kapunk. Levesszük a vízfürdőről, és folyamatosan kevergetve kihűtjük.

Megolvasztjuk a vajat, és hagyjuk kihűlni. A sütőt 190 °C-ra (légkeveréses sütő 170 °C, gázsütő 3-as fokozat) előmelegítjük. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral. A lisztet, az étkezési keményítőt és a kakaót a tojásos krémre szitáljuk és beleforgatjuk. A felolvadt vajat apránként szintén hozzákeverjük.

A tésztát a formába töltjük, egyenletesre simítjuk, és 30–35 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és 5 percig a formában pihentetjük, majd kikapcsoljuk a formából és kihűtjük. A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) mérsékeljük. A piskótát vízszintesen 3 egyenlő részre vágjuk.

Kinyújtjuk az omlós tésztát. Kivágunk egy 26 cm átmérőjű kört, és villával megszurkáljuk. A tortalapot egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 10–12 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a sütőből és kihűtjük.

A töltelékhez megmossuk a friss meggyet, leszedjük a szárát és kimagozzuk. 2 dl vízben felfőzzük, majd kihűtjük. Szűrőedényben jól lecsepegtetjük, a levét felfogjuk (a meggybefőttel ugyanígy járunk el). A zselatint hideg vízbe tesszük, és kb. 10 percig áztatjuk. Kimérünk 2,5 dl meggylevet, s a szegfűszeggel és a fahéjjal felforrósítjuk.Néhány perc múlva kivesszük a fahéjat. A zselatint kinyomkodjuk és feloldjuk a forró gyümölcslében, majd hűlni hagyjuk.

Az omlós tésztalapot megkenjük lekvárral. Ráteszünk egy piskótalapot. Rácsurgatunk egy kis cseresznyepálinkát,és bekenjük a besűrített meggyszirup felével. Ráterítjük a gyümölcs felét. A tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. A tejszínhab negyedét a meggyre kenjük.

Rátesszük a második piskótalapot. Rácsurgatunk egy kis cseresznyepálinkát, bekenjük a maradék meggysziruppal, elosztjuk rajta a maradék meggyszemeket (néhányat félreteszünka díszítéshez). Rákenjük a tejszínhab második negyedét. Legfelülre tesszük az utolsó tortalapot, és erre is csurgatunk egy kis cseresznyepálinkát. A maradék tejszínhabot nyomózsákba tesszük, és körös-körül bevonjuk vele a torta tetejét és az oldalát.

A tábla csokoládét a tortára reszeljük, tejszínhabrózsákkal és a félretett meggyszemekkel díszítjük. Felszeleteljük és tálaljuk.


Fekete-erdő torta recepthez kapcsolódó receptek

Fekete-erdő torta

Fekete-erdő torta

Ha kevés időnk van ennek a pompás örökzöld tortának az elkészítéséhez, sütés nélkül is összeállíthatjuk. Megbízható helyen vásárolhatunk…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés