Feketeáfonyás pite

Feketeáfonyás pite

A fekete áfonya antioxidáns tartalma minden gyümölcsnél és zöldségnél hatékonyabb, rengeteg betegségtől megóvja szervezetünket. Az áfonyás pite nagyon finom sütemény. A pitesütés egyszerű, gyors, ha előtte már lehűtöttük a tésztát.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12.5 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 50 dkg feketeáfonya (lehet mirelit is)
  • 2 db alma
  • pár csepp friss citromlé
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 4 dkg vaj (2+2)

Tetejére:

  • 30 szem feketeáfonya
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tésztához a kétféle cukorral habosra keverjük a tojást, majd a vajat. Lazán összegyúrjuk a megsózott liszttel, 2-3 órán át a hűtőben pihentetjük. A meghámozott almát kockára vágjuk, rácsepegtetjük a citromlevet, összekeverjük a nádcukor felével.

A serpenyőben megolvasztunk 2 dkg vajat, rátesszük az almát, pár perc alatt megpároljuk, besűrítjük 1 evőkanál keményítővel, félretesszük. Az áfonyát is elkeverjük a cukor másik felével, a maradék vajon átpároljuk, megszórjuk a többi keményítővel, besűrítjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tészta kétharmadát akkora körlappá nyújtjuk, hogy a torta vagy pite forma alját és oldalát kibélelhessük. A kivajazott formába igazítjuk a tésztát, villával megszurkáljuk, rátöltjük a langyosra hűlt áfonyás tölteléket, rákanalazzuk az almás tölteléket, a maradék tésztából csíkokat készítünk és ’bestoppoljuk’ a pite tetejét. A forró sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta