Feketeerdő szelet recept
Beküldő: Tündi konyha Nehézség: Elkészítési idő: 70 perc
Megnézték: |
Most hétvégén nagyon kedves vendégeket vártam, erre az alkalomra sütöttem ezt a nagyon finom habos krémes süteményt. Nem most először készítettem, de mivel már akkor is nagy sikere volt, tudtam, hogy nem utoljára lesz az asztalunkon. :) Igazi álom sütemény, mindenkit levesz a lábáról ez a meggyes desszert. Külön nagy öröm volt számomra, hogy a vendégeimnek is nagyon ízlett, de vigyázat ebből nem elég egy szelet! ;)
A recept hozzávalói ( személyre)
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 8 db tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 evőkanál víz
- 680 g magozott meggy (befőtt)
Krém:
- 2 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
- 20 dkg porcukor
- rumaroma (ízlés szerint)
Tetejére:
- 5 dl habtejszín (hulala vagy cukrászhab)
- csoki tortadara vagy reszelt csokoládé
Kenéshez:
- 5 dkg ráma margarin (olvasztott)
Elkészítés
Tepsi mérete 8 főre számolt adaghoz: 20cm x 36cm.
1. Először a krémet készítjük el. A tejbe beletesszük a lisztet, a felvert tojásokat és a vaníliás cukrot. Folytonosan kevergetve addig főzzük, míg sűrű pudingos állaga nem lesz. Félretesszük hűlni. A margarint a porcukorral és a rumaromával habosra keverjük, majd a már KIHŰLT pudinghoz keverjük és robotgéppel jól összedolgozzuk.
2. Most a tésztát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk a fehérjétől a sárgáját. A tojássárgáját a 20 dkg cukorral habosra kikeverjük, majd a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük. A cukros tojássárgájába beleszitáljuk a sütőporral kevert lisztet, majd a kemény habbá felvert tojásfehérjét is belekeverjük.
3. A tészta masszát kétfelé vesszük és az egyik felébe bele keverjük a kakaóport és a vizet. Így lesz egy sárga és egy barna színű tészta masszánk.
4. A tepsi alját alufóliával kibéleljük, majd az olvasztott margarint egy kenő ecset segítségével rákenjük. Erre rászórjuk a meggyet és először a barna, majd a sárga színű tészta masszát ráöntjük, simítjuk.
5. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
6. Míg sül a tészta, a habtejszínt felverjük kemény habbá.
7. Ha megsült és kihűlt a tészta, utána egyszerűen csak kifordítjuk a tepsiből és az alufóliát lehúzzuk róla (így ami eddig volt az alja, most az lesz a teteje). Visszatesszük a tepsibe vagy egy nagy tálcára. A tésztára először a krémet egyenletesen rákenjük, majd erre pedig a kemény habbá felvert tejszínt.
8. Végül pedig a tetejét megszórjuk reszelt csokival vagy csokis tortadarával.
9. Hűtőbe tesszük és tálalás előtt egyforma kockákra felvágjuk.