Feketeribiszkés püspökkenyér recept

Feketeribiszkés püspökkenyér

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
1562

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A fanyar fekete ribiszkével készült püspökkenyér magas gyümölcstartalma ellenére sem túl édes, miközben a mentától friss ízt kap. Ha egyszerre túl sok ribiszke érik a nyakunkra, süssünk több adagot, és fagyasszuk le.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

1 nagy püspökkenyérhez:

  • 5 dkg vaj kis darabokra vágva
  • 3 evőkanál friss mentalevél apróra vágva
  • 10 dkg világos muscovado cukor
  • 35 dkg sütőporos liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 15 dkg friss fekete ribiszke
  • 1.5 dl narancslé vagy szükség szerinti mennyiség

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Kizsírozunk és sütőpapírral kibélelünk egy 9 dl-es hosszúkás formát. A lisztet a sütőporral tálba szitáljuk, majd ujjunkkal szétmorzsoljuk benne a vajdarabkákat. Belekeverjük a cukrot, és a kupac közepén mélyedést alakítunk ki.

A fekete ribiszkét az összevágott mentával együtt a mélyedésbe tesszük, majd ráöntjük a narancslevet. A száraz hozzávalókat apránként a folyadékhoz keverjük, és lágy tésztává dolgozzuk össze. Ha szükséges, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanál narancslevet.

A tésztát az előkészített formába öntjük, a tetejét elsimítjuk. Addig sütjük, amíg szépen megemelkedik, barnára pirul, s a tetejét érintésre szilárdnak érezzük (60-70 perc). Ha kb. 50 perccel a sütés kezdete után úgy látjuk, hogy túl gyorsan pirul, alufóliával lazán letakarjuk.

5 percig a sütőformában hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk. Akkor a legfinomabb, ha fogyasztás előtt 1 éjszakán át pihentetjük. Jól záródó fémdobozban 3 napig friss marad.

Tipp:

• A püspökkenyeret fekete ribiszke helyett fekete áfonyával is elkészíthetjük. Vörösáfonyás-pekándiós püspökkenyérhez –kiváló reggeli és uzsonna a karácsonyi ünnepek idején – a fekete ribiszke helyett összevágott vörös áfonyát, a menta helyett fél kiskanál fahéjat szórunk a tálba a liszttel együtt, a cukorral pedig hozzáadunk még 10 dkg pekándiót.

Miért egészséges?

• A fekete ribiszke kiváló C-vitamin-forrás: nagyjából négyszer annyit tartalmaz, mint az ugyanolyan súlyú narancs. Hasznos mennyiségű káliumot is találunk benne, és gazdag bioflavonoidokban, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A menta jellegzetes ízét adó mentol, menton, valamint mentil-acetát egyaránt hatékony antiszeptikus vegyület. A természetgyógyászok a mentát elsősorban fogfájás, stressz okozta fejfájás és emésztési problémák gyógyítására használják.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 szelet), energia 170 kcal (709 kJ), fehérje 3 g, zsír 4 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 32 g, (ebből cukor 11 g), rost 1 g, C-vitamin, B1-vitamin, kálium


Feketeribiszkés püspökkenyér recepthez kapcsolódó receptek

Feketeribiszkés püspökkenyér

Feketeribiszkés püspökkenyér

A fanyar fekete ribiszkével készült püspökkenyér magas gyümölcstartalma ellenére sem túl édes, miközben a mentától friss ízt kap. Ha egyszerre túl sok ribiszke érik a nyakunkra, süssünk több adagot, és fagyasszuk le.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés