Feketeribizli-zselé recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 100 perc
Megnézték: |
A fekete ribizli a legdrágább gyümölcsök közé tartozik. Sok C-vitamint tartalmaz, jellegzetes, összetéveszthetetlen íze van. Bár a fekete ribizlit inkább nyersen fogyasztják, ez a gyümölcskocsonya biztosan gazdagítja étrendjét.
- 2 kg ribizli
- 1 l víz
- cukor
Elkészítés
A ribizlit gondosan megmossuk, villával vagy esetleg kézzel lehúzzuk a szemeket a száráról. Nagyobb edénybe helyezzük, és a víz kétharmadával lassú tűzön addig főzzük, míg teljesen meg nem puhul.
Ezután tiszta kendőn átszűrjük. Az így kapott gyümölcspépet a maradék vízzel újra főzzük. Ismét kendőn szűrjük át, ez alkalommal viszont mintegy 3-4 órán keresztül hagyjuk csöpögni.
Összeöntjük a két levet, lemérjük, és literenként 1 kg cukrot hozzáadva felforraljuk. Egészen addig főzzük, míg el nem érjük a kocsonyásodási pontot.
Ellenőrizzük, hogy megfelelő állagú-e a zselé - például hideg tányérra cseppentve - ha nem, tovább főzzük.
A kocsonyás masszát forrón üvegekbe töltjük és alaposan lezárjuk.