Fenyőszörp recept

Fenyőszörp
5 6

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

40+ perc

Megnézték:
7963

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nem kell messzire mennünk a 'közönséges karácsonyi' lucfenyő hajtásáért, itt áll a fa a kertben, csak jó hosszú létra legyen hozzá. :) A feltüntetett mennyiséget arányosan növelni lehet, de első eltevéskor maradjunk ekkora adagnál, hátha nem tetszik majd a szörp különös, semmihez sem fogható íze. Köhögésre, légúti problémákra kiváló. Cukor árában nyerünk ennyiből kb. 1.5 liter szörpöt, ami felhígítva 10 liternyi üdítőt jelent. :)

20 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók

  • 1 l víz
  • 1 kg + 10 dkg kristály cukor
  • 20 db friss hajtás a közönséges karácsonyi lucfenyőről
  • 3 dkg gyógyszertári citromsav
  • 0.5 csapott mokkáskanál gyógyszertári szalicil

Elkészítés

Szirupot forralunk a vízből és 1 kg cukorból. Langyosra hűtjük, beletesszük a sok apró, világoszöld fenyőhajtást. 3 napig áztatjuk, leszűrjük, 3-4 hajtást félreteszünk.

A szirupot újból felforraljuk, majd elzárjuk alatta a hőt. 10 dkg cukrot barnára olvasztunk, kesztyűben óvatosan hozzáöntünk 2 dl forró szörpöt, oldódásig keverjük. Figyeljünk rá, hogy a gőz ne égesse meg a kezünket! A citromsavat és a szalicil 2/3-át 1 dl szörppel alaposan elkeverjük, a sötét sziruppal együtt a többihez adjuk. 3 db 1/2 l-es hosszú nyakú üveget tisztára mosunk, majd félig töltve tiszta, forró vízzel, forró sütőben, 2 ujjnyi magas vízben sterilizáljuk. Az üres üvegekbe 1-1 ázott hajtást dugunk, beleszűrjük a szörpöt. A csavar vagy dugó alá duplán teszünk folpackot vagy celofánt, a két réteg közé elosztjuk a maradék szalicilt.

A kamra polcán több hónapig eláll. Felbontás után hűtőben tároljuk. Fogyasztáskor 7-8-szoros hígításban ásványvízzel felöntjük. Magas poharakban, frissen facsart citromlével, citromkarikával, szívószállal tálaljuk. Ráérő időnkben a csavarokra színes papírsipkákat kötözhetünk.

Jó étvágyat kívánok! Elkészítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Fenyőszörp

Fenyőszörp

Nem kell messzire mennünk a 'közönséges karácsonyi' lucfenyő hajtásáért, itt áll a fa a kertben, csak jó hosszú létra legyen hozzá. :) A feltüntetett mennyiséget…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés