Feta sajtos-csicseriborsós saláta recept

Feta sajtos-csicseriborsós saláta

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
3217

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A juhtejből készített görög feta sajtnak csípős, sós íze van. Más országokban tehéntejből készül, és ilyenkor lágyabb az íze. Mindkét fajtáját felhasználhatjuk az alábbi klasszikus mediterrán salátához, amelybe a fetán kívül paradicsomot, olajbogyót és csicseriborsót teszünk. Tálaljuk meleg pitával.

4 személyre

  • 1 db zöld húsú paprika kimagozva és 1 cm-es kockákra vágva
  • 4 db érett paradicsom feldarabolva
  • 1 db kis lilahagyma vékony karikákra vágva
  • 40 dkg konzerv csicseriborsó lecsepegtetve és leöblítve
  • 15 dkg feta sajt kis kockákra vágva
  • 1 db uborka hosszában felnégyelve, majd nagyobb darabokra vágva
  • 6 dkg kimagozott fekete olajbogyó
  • 2 db kisebb fejes saláta leveleire szedve

A petrezselymes-mustáros öntethez:

  • 1 kávéskanál dijoni mustár
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1.5 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemzöld
  • fekete bors

Elkészítés

Tegyük az öntethez szükséges összes hozzávalót egy nagy salátástálba, ízlés szerint borsozzuk meg (nem kell sózni, mivel a sajt sós). Habverővel vagy villával keverjük jól össze.

Adjuk hozzá a salátaleveleket, a paradicsomot, a zöldpaprikát, a hagymát, az uborkát, a csicseriborsót és az olajbogyót, és óvatosan forgassuk össze, hogy a nyersanyagok egymással és az öntettel jól elkeveredjenek.

Szórjuk a fetakockákat a salátára, óvatosan keverjük hozzá, és azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Készítsünk közel-keleti kecskesajtos lencsesalátát. Forrásban lévő vízben főzzünk meg 25 dkg fekete lencsét (kb. 25 perc vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerinti főzési idő). Szűrőn hagyjuk lecsöpögni és kissé kihűlni, majd öntsünk rá 1 evőkanálnyi vinaigrette öntetet, amelyet negyed kávéskanál őrölt köménnyel és 2 evőkanál friss korianderrel fűszereztünk. Adjunk hozzá 1 karikára vágott lilahagymát, 4 feldarabolt hosszúkás alakú paradicsomot és 1 lereszelt nagy sárgarépát, majd forgassuk össze, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek. Öntsük a salátástálba helyezett salátalevelekre, és morzsoljunk rá 15 dkg kecskesajtot.

Miért egészséges?

• A rómaiak a csicseriborsót a nemi vágyat erőteljesen fokozó szernek tartották. Ez a hírnév ugyan már a múlté, mégis a csicseriborsó magas oldható rostanyaga, vas-, folsav-, E-vitamin- és magnéziumtartalma miatt értékes táplálék. A salátaöntethez használt citromlé C-vitamin-tartalma segíti a csicseriborsóban található vas felszívódását. A feta sajtból erőteljes íze miatt kis mennyiség is elegendő, már csak azért is, mert magas a telített zsírsav tartalma, és igen sós.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 347 kcal, fehérje 16 g, zsír 21 g (ebből, telített 7 g), szénhidrát 24 g (ebből cukor 8 g), rost 8 g, A-, B1-, B6-, C-, E-vitamin, niacin, B12-vitamin, folsav, kalcium, vas, kálium, réz, cink


Feta sajtos-csicseriborsós saláta recepthez kapcsolódó receptek

Feta sajtos-csicseriborsós saláta

Feta sajtos-csicseriborsós saláta

A juhtejből készített görög feta sajtnak csípős, sós íze van. Más országokban tehéntejből készül, és ilyenkor lágyabb az íze. Mindkét fajtáját…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés