Firenzei tojás recept

Firenzei tojás
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Megnézték:
2846

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A nevében szereplő „firenzei” szó hallatán illik tudni, hogy az étel spenóttal készül. Jelen esetben buggyantott tojást teszünk a spenót és a póréhagyma keverékére, a tetejére pedig olvasztott sajt kerül. Ez azért egészségesebb változat, mert a vajas-lisztes mártás helyett kukoricakeményítővel besűrített, zsírszegény szószt használunk.
4 személyre

  • 3 dl félzsíros tej
  • 8 db
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1.5 dkg vaj
  • 2 dkg kukoricakeményítő
  • 5 dkg gruyere sajt finomra reszelve
  • 80 dkg bébispenót
  • 1 kiskanál ecet
  • 1 csipetnyi reszelt szerecsendió
  • 20 dkg bébipóréhagyma vékonyan felkarikázva
  • 0 só és fekete bors pirospaprika a díszítéshez

Elkészítés

Elkészítjük a mártást. A kukoricakeményítőt simára keverjük egy kevés tejjel. A maradék tejet egy teflonbevonatú serpenyőbe öntjük, és felforraljuk. A forrásban lévő tejet állandó kevergetés közben a habarékhoz öntjük, azután az egészet visszaborítjuk a serpenyőbe, és folytatva a kavargatást, felforraljuk. A besűrűsödött mártást még 2 percig csendesen tovább főzzük. Levesszük a tűzhelyről, beletesszük a gruyere sajtot és a szerecsendiót, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Zsírpapírral letakarjuk, nehogy megbőrösödjön a teteje, majd félretesszük, lehetőleg meleg helyre.

Egy lábasban felforrósítjuk a vajat meg az olívaolajat. Beledobjuk a póréhagymát, és kb. 3 percig kevergetve, óvatosan pároljuk. Belekeverjük a spenótot, és fedő alatt, mérsékelt hőfokon 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. A zöldségeket szűrőedényben lecsepegtetjük, közben egy fakanállal jól kinyomkodjuk belőlük a felesleges folyadékot. Visszatesszük a lábasba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük, és melegen tartjuk.

Miközben a zöldségek puhulnak, elkészítjük a tojásokat. Egy nagy serpenyőt félig megtöltünk vízzel, forrásig hevítjük, majd beleöntjük az ecetet. Egyesével beleütünk négy tojást, 3-4 percig óvatosan posírozzuk, a főzés vége felé a tojások sárgáját forró vízzel locsolgatjuk. Szűrőkanállal kiemeljük abuggyantott tojásokat, és háztartási törlőpapíron lecsöpögtetjük őket. A többi tojást is ugyanígy megfőzzük.

A grillsütőt magas hőfokon előmelegítjük. A spenótos-póréhagymás keveréket egyenletesen szétterítjük egy tűzálló edény alján. Egy fakanál hátával nyolc mélyedést csinálunk a zöldségalapba, és mindegyikbe belecsúsztatunk egy buggyantott tojást.

A sajtmártást a tojásra kanalazzuk. Megszórjuk pirospaprikával, majd 3-4 percig grillezzük, amíg a sajt kissé megbarnul. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• 40 dkg megsikált és kockára vágott újburgonyát felteszünk főni egy lábas forrásban lévő vízben. 7 perc elteltével hozzáadunk 50 dkg csíkokra vágott leveles kelt, és további 4-5 percig főzzük. Jól lecsepegtetjük, majd visszatesszük a lábasba, és krumplinyomóval összetörjük. Óvatosan beleforgatunk a zöldségpürébe kb. 12 dkg felkockázott főtt céklát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Egy nagy teflonbevonatú serpenyőben, amelynek tűzálló a nyele, felforrósítunk 1 evőkanál extra szűz olívaolajat. Áttesszük a zöldségpürét a serpenyőbe, majd egy fakanál segítségével szépen elsimítjuk a tetejét. Nyolc mélyedést alakítunk ki, és mindegyikbe beleütünk egy-egy tojást. Azután ráreszelünk 5 dkg lanchashire sajtot, ügyelve arra, hogy lehetőleg mindenhová jusson belőle. Az előmelegített forró grillsütőben 7-8 percig grillezzük. Azon melegében, ropogós francia kenyérrel tálaljuk.

Miért egészséges?

• Más állati eredetű élelmiszerekhez hasonlóan, a tojás is hasznos mennyiségű B12vitamint tartalmaz – a szabadban kapirgáló tyúkoké többet, mint a nagyüzemi körülmények között nevelteké. • A spenót megfelelő mennyiségben tartalmaz antioxidáns tápanyagokat, többek között C- és E-vitamint, illetve karotinvegyületeket. • A póréhagyma E-vitamint biztosít a szervezet számára, zöld része pedig béta-karotint tartalmaz.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 386 kcal (1610 kJ), fehérje 27 g, zsír 26 g (ebből telített 9 g), szénhidrát 13 g, (ebből cukor 8 g), rost 5 g, A-, B12-, C-, E-vit., folsav, kalcium, B1-, B2-, B6-vitamin, niacin, vas, kálium, szelén, cink, réz


Firenzei tojás

Firenzei tojás

A nevében szereplő „firenzei” szó hallatán illik tudni, hogy az étel spenóttal készül. Jelen esetben buggyantott tojást teszünk a spenót és a póréhagyma keverékére, a tetejére pedig olvasztott sajt kerül. Ez azért egészségesebb változat,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés