Flódni recept

Flódni
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

140 perc

Megnézték:
3915

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Minden jó benne van: alma, mák, lekvár és persze egy kis csoki is!

10 személyre

  • 2 evőkanál cukor
  • 40 dkg liszt
  • 0.5 kiskanál nagy szemű só
  • 16 dkg rama
  • 5 db tojássárgája
  • 2 dl fehérbor
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 35 dkg darált mák
  • 12 dkg aszalt sárgabarack
  • 2.5 dl fehérbor
  • 20 dkg + 2 evőkanál cukor
  • 13 dkg sárgabacklekvár
  • 4 db nagy savanyú alma
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 17 dkg dió
  • 5.5 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg aszalt szilva
  • 1 db citrom leve és lereszelt héja

Elkészítés

Robotgéppel összekeverjük a cukrot, a lisztet és a sót, majd kisebb darabokban hozzáadunk 10 dkg puha Ramát, és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a bort, és addig keverjük, míg össze nem áll.

Ezután egy tésztadagasztó karral 5-6 percig dagasztjuk, majd labdát formázunk belőle, és műanyag fóliával lefedve 30 percre a hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A mákot az apróra vágott barackkal, 1,25 dl borral, 10 dkg cukorral és 7 dkg lekvárral közepes lángon összemelegítjük, majd hozzáadjuk a citromlevet.

A meghámozott és lereszelt almát összekeverjük a maradék lekvárral, a fahéjjal és a szegfűszeggel, és 8-10 perc alatt puhára főzzük.

A maradék bort 6 evőkanál cukorral, valamint az apróra vágott dióval és csokoládéval pár perc alatt felmelegítjük.

Az aszalt szilvát 3,75 dl vízben nagy lángon 16-18 perc alatt puhára főzzük (közben a víz nagy része elpárolog), majd hozzáadjuk a maradék cukrot, és összetörjük, hogy sima masszát kapjunk. Mind a négy töltelékbe keverünk a citromhéjból.

A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. Egy 20x20 cm-es formát kibélelünk két, egymást keresztező sütőpapírral úgy, hogy minden oldalon túllógjon a papír.

A tésztát 3 részre osztjuk, majd kettőt közülük félbevágunk. A legnagyobb adagot 0,5 cm vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát (2,5 cm-t hagyjuk túllógni, a többit levágjuk), majd megkenjük 1 evőkanál olvasztott Ramával.

Elsimítjuk rajta a mákos tölteléket, befedjük egy 0,5 cm-esre nyújtott tésztalappal, és azt is megkenjük 1 evőkanál olvasztott Ramával.

Rákanalazzuk az almás tölteléket, befedjük a következő adag kinyújtott tésztával, és megkenjük 1 evőkanál olvasztott Ramával.

Ezután a diós töltelék, újabb tészta, és a maradék Rama következik. A tetején elosztjuk az aszalt szilvás tölteléket, visszahajtjuk rá a lelógó széleket, majd befedjük az utolsó tésztalappal.

A tetejét villával megszurkáljuk, majd megkenjük az 1 evőkanál vízzel elkevert tojással, és 1 óra alatt aranybarnára sütjük. Rácson kb. 6 óra alatt teljesen kihűtjük, majd a sütőpapírnál fogva kiemeljük a tepsiből, és kockákra vágva tálaljuk.


Flódni recepthez kapcsolódó receptek

Flódni

Flódni

Minden jó benne van: alma, mák, lekvár és persze egy kis csoki is!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés