Fogolypecsenye narancsos mártásban recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
- 4 fiatal konyhakész fogoly
- 4 dkg vaj
- 3 evőkanál olívaolaj
- só és fekete bors ízlés szerint
- 1 db citrom
- 1 dl száraz fehérbor
- 3 evőkanál narancslekvár
- 6 db babérlevél
Elkészítés
A sütőt 230 °C-ra (légkeveréses sütőt 210 °C-ra, gázsütőt 5. fokozaton) előmelegítjük. Egy tálat előmelegítünk. A madarakat szárnyas ollóval vagy késsel félbevágjuk, és vágási felületükkel lefelé egy sekély sütőedénybe tesszük.
Kis serpenyőben felforrósítjuk a vajat és az olajat, és a húsra locsoljuk. A húsokat megsózzuk és megborsozzuk, ízlés szerint közéjük dugjuk a babérleveleket. A sütő felső részében kb. 15 percig sütjük, míg a hús megpirul és jól átsül.
Közben forró vízben alaposan megmossuk a citromot. A héját egy kis edénybe reszeljük, a levét hozzáfacsarjuk.
Hozzáadjuk a bort és a narancslekvárt, majd keverés közben mérsékelten felmelegítjük, míg a lekvár folyóssá nem válik. Alacsony hőfokon a mártást melegen tartjuk.
A megsült húst az előmelegített tálra tesszük, a babérleveleket eltávolítjuk.
A narancsos mártást a serpenyőben lévő pecsenyeléhez öntjük, felforraljuk, és közben feloldjuk a letapadt sűrű pecsenyelét. A mártást szószos edénybe töltjük és külön szolgáljuk fel.
Tipp:
A sült fogolyhoz elegáns köretként zelleres gesztenyepüré ajánlható. Valamivel laktatóbb az édesköménysaláta vadrizzsel.
A recept tápértéke:
TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN: 910 kcal/3822 kJ energia, 13 g szénhidrát, 121 g fehérje, 40 g zsír (ebből 13 g telített zsírsav), vitaminok: A- és C-vitamin.