Fogolypecsenye narancsos mártásban

Fogolypecsenye narancsos mártásban
Pompás ízű fogolysült, valamint édes narancslekvárból és száraz fehérborból készülő, gyümölcsös illatú mártás ínycsiklandozó együttese.
4 személyre

  • 4 fiatal konyhakész fogoly
  • 4 dkg vaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só és fekete bors ízlés szerint
  • 1 db citrom
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 3 evőkanál narancslekvár
  • 6 db babérlevél
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sütőt 230 °C-ra (légkeveréses sütőt 210 °C-ra, gázsütőt 5. fokozaton) előmelegítjük. Egy tálat előmelegítünk. A madarakat szárnyas ollóval vagy késsel félbevágjuk, és vágási felületükkel lefelé egy sekély sütőedénybe tesszük.

Kis serpenyőben felforrósítjuk a vajat és az olajat, és a húsra locsoljuk. A húsokat megsózzuk és megborsozzuk, ízlés szerint közéjük dugjuk a babérleveleket. A sütő felső részében kb. 15 percig sütjük, míg a hús megpirul és jól átsül.

Közben forró vízben alaposan megmossuk a citromot. A héját egy kis edénybe reszeljük, a levét hozzáfacsarjuk.

Hozzáadjuk a bort és a narancslekvárt, majd keverés közben mérsékelten felmelegítjük, míg a lekvár folyóssá nem válik. Alacsony hőfokon a mártást melegen tartjuk.

A megsült húst az előmelegített tálra tesszük, a babérleveleket eltávolítjuk.

A narancsos mártást a serpenyőben lévő pecsenyeléhez öntjük, felforraljuk, és közben feloldjuk a letapadt sűrű pecsenyelét. A mártást szószos edénybe töltjük és külön szolgáljuk fel.