Fokhagymás-tejes karaj kevés pepecseléssel recept

Fokhagymás-tejes karaj kevés pepecseléssel
4.5 13

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Boldog Kukta

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
25889

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Vendégvárás szerintem mindannyiunknál egy sarkalatos kérdés. Kitesszük, szívünket, lelkünket a rég nem látott Tanti vagy éppen a család apraja-nagyja kedvéért. Ezt a régi, jól bevált karaj receptet pontosan azért szedtem elő a bugyorból. Előző este egyszerűen előkészülünk, másnap egy tepsibe öntjük a hozzávalókat és délben már a szeretteink csemegézhetnek belőle.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 8 szelet csontos karaj
  • 1.5 kg burgonya
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 liter tej
  • só, bors

Elkészítés

Ahogyan láthatjátok nem sok mindenre lesz szükség és még a Nagymami is bátran elcsemegézheti a puha, zamatosan omlós szeleteket, akár tökéletes fogsor hiányában is. Aki szeretné a főfogást gyorsan letudni, annak ajánlom, hogy este pucolja meg a burgonyát is és karikázza fel ne túl vékony szeletekre.

Ezután ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a csontos karaj szeleteket. Tegyük először a krumplit egy nagy lefedhető tálba, majd rá a karajokat. A 2 fej fokhagymát pucoljuk meg és nyomjuk fokhagymanyomóval a húsok és a burgonya tetejére. Majd öntsük fel kb. 2 liter tejjel, úgy hogy az egészet elfedje és tejben álljanak a hozzávalók. Ha nincs fedele az edénynek akkor egyszerűen folpackkal fedjük le és tegyük hűtőszekrénybe!

Végül tálalás előtt 2 órával egy tepsibe öntjük tejjel, zöldséggel együtt a húsokat (húsok a krumpli tetejére mennek) és kb. 1,5-2 óra alatt közepes lángon, tökéletesen puhára sütjük. Én az első órában alufóliával lefedem az edényt és a következő órát pedig már csak a pirításra szánom.

Itt már többször ránézek, megfordítom sülés közben, nehogy kiszáradjon a karaj. Nem minden esetben kell 2 óra. Függ attól is, hogy mennyire fiatal állat húsát sikerült beszereznünk. Friss uborkasalátával vagy ecetes-cukros vízben áztatott salátával tálalom.

TIPP: Aki még fel szeretné dobni kicsit ezt az ételt akkor a sütés vége előtt fél órával szórjátok meg olvadós, irulós-pirulós pl. eidami sajttal. Bízom benne, hogy SOS segítséget nyújthattam Nektek ezzel az étellel, ha nem volt ötletetek menü kérdésben! Így most már a főfogás miatt nem is kell főni a fejeteknek! Legyen finom falatokban gazdag napotok:-)


Fokhagymás-tejes karaj kevés pepecseléssel recepthez kapcsolódó receptek

Fokhagymás-tejes karaj kevés pepecseléssel

Fokhagymás-tejes karaj kevés pepecseléssel

Vendégvárás szerintem mindannyiunknál egy sarkalatos kérdés. Kitesszük, szívünket, lelkünket a rég nem látott Tanti vagy éppen a család apraja-nagyja kedvéért. Ezt a régi, jól bevált karaj receptet pontosan azért szedtem elő a bugyorból.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Fokhagymás-tejes karaj kevés pepecseléssel recepthez

Boldog Kukta - 2012. március 20.
Kedves Márti! Mindig kell egy kis változtatás, hogy az ember a saját ízlésére alakítsa. Örülök, ha ízlett. Neked is mesés tavaszt kívánok!
thumb
vajdamarta - 2012. március 20.
Elkészítettem - apró változtatással, finom lett, feltöltöttem, köszönöm Neked, T-N Ági!!! Gondmentes szép tavaszt kívánok! Márti
Boldog Kukta - 2012. március 09.
Kedves Éva! Sűrű szaft marad a végén! Igazából a krumpli ebben fő/sül meg! Nagyon finom a hús szafttal összefőve. Frissen, tálaláskor megéri meglocsolni kicsit vele a finomságot, de ne sokra számíts a végén! Ha a tepsiben hagyod, akkor meg megdermed és "összekocsonyásodik". Megköszönöm, ha Te is megosztod a tapasztalataidat a tökéletesítés miatt :-) Jó sütögetést és szép hétvégét kívánok Neked! Boldog Kukta- Tóth-Nacsa Ági
Sztrázsovszki Éva - 2012. március 09.
Remek recept, hét végén megcsinálom. Egy kérdés: a tejjel mi lesz a végén? sűrű szaft marad v. a krumpliba sül meg? Köszi Éva
Boldog Kukta - 2012. március 06.
Kedves Márta! A receptet mindenki saját ízlése és az éppen otthon lévő alapanyagokból állítsa össze, én ezt vallom. Nyugodtan változtass rajta! Én nem vagyok az a precíz receptkövető. Anyum például már oldalassal is készítette és nagyon finom lett. Éppen ami akad itthon, abból találok ki valamit. Van egy alap és változtass rajta bátran. A tejjel nem fukarkodom, de maximum fél adaggal próbáld ki először és akkor már csak 1 liter tejet kell beáldozni erre. A lényeg, hogy mindenképpen lepje el a húsokat! Tudom milyen, ha nincs itt Pesten otthoni, házi tejem, akkor én sem duhajkodom annyira. Még egy tanács. Másnak fűszeresebben jobban ízlett, nekünk így a befutó. Ízlés dolga! Örömmel meghallgatom a Te véleményedet is, hátha tökéletesíthetek rajta:-)
thumb
vajdamarta - 2012. március 06.
5-ös! Olyan szívesen ajánlod, h. nem sajnálok rá ennyi tejet, és elkészítem hétvégén. Annyi engedményt kérek, h. karaj helyett tarjából készíthessem...:) Remélem, valóban ennyi tej kell hozzá!!!