Fordított almás-mazsolás torta recept

Fordított almás-mazsolás torta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
3194

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a finom édesség annyiban hasonlít a francia tarte tatinre, hogy amikor kiborítjuk a formából, az aljából lesz a teteje. Az omlós tészta zsírszegény krémsajttal és vajjal készül, a töltelék pedig sok lédús gyümölcsöt tartalmaz.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A krémsajtos, omlós tésztához:

  • 3 dkg vaj kockára vágva
  • 12 dkg sima liszt
  • 3 dkg zsírszegény krémsajt

Az almás-mazsolás töltelékhez:

  • 5 db alma, összesen kb. 60 dkg
  • 5 dkg világos muscovado cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 3 dkg mazsola
  • 0.5 kiskanál süteményfűszer
  • 1 kiskanál finomra reszelt citromhéj

A citromos-mézes joghurthoz:

  • 25 dkg zsírszegény natúr joghurt
  • 1 evőkanál világos méz
  • 1 evőkanál finomra reszelt citromhéj

Elkészítés

Először elkészítjük a tésztát. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és elmorzsoljuk a vajjal meg a krémsajttal. Meglocsoljuk 1-2 evőkanál hideg vízzel, és egy gömbölyű végű késsel lágy tésztává keverjük. A tésztából cipót gyúrunk, amit frissen tartó fóliába csomagolva legalább 30 percre behűtünk, amíg elkészítjük a tölteléket.

A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük. Az almákat meghámozzuk, és vastag szeletekre vágjuk. A cukrot és a citromlét egy közepes méretű lábasba tesszük, és kavargatva felolvasztjuk a cukrot. Hozzáadjuk az almát, és fedő alatt, kis lángon 8-10 percig pároljuk, időnként megkavarva. Az almaszeletek ezalatt épp csak puhulni kezdenek, de még nem esnek szét.

Szűrőkanállal áttesszük az almát egy 23 cm átmérőjű, sekély tortaformába. A mazsolát, a süteményfűszert és a citromhéjat belekeverjük a lábasban visszamaradt folyadékba, és alacsony hőfokon kb. 2-3 percig főzzük, majd ráöntjük az almára. Hagyjuk kissé kihűlni.

A tésztát belisztezett gyúródeszkán 25 cm átmérőjű körré nyújtjuk ki, majd óvatosan ráterítjük az almatöltelékre, és a széleit a forma oldalfala mentén lefelé nyomkodjuk. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A formában hagyjuk hűlni 5-10 percig, majd óvatosan felfordítva kiborítjuk egy tálra. A mézzel és a citromhéjjal összekevert joghurtot a gyümölcstorta mellé kínáljuk.

Tipp:

• A tésztát és a tölteléket egy nappal előbb is elkészíthetjük. Ez esetben közvetlenül tálalás előtt állítsuk össze és süssük meg a tortát. Citromhéj helyett használhatunk reszelt narancshéjat is mind a töltelékhez, mind a joghurthoz. Körtés-diós tortába alma helyett Conference vagy téli esperes (cornice) fajtájú körtét teszünk, és a mazsolához meg a citromhéjhoz (a fűszerkeveréket hagyjuk ki) 3 dkg összevagdalt diót vagy pekándiót adunk.

Miért egészséges?

• A mazsola mag nélküli aszalt szőlő. Mivel az aszalás során a szőlőszemek víztartalmuk nagy részét elveszítik, a mazsolában sokkal koncentráltabb formában vannak jelen a vitaminok, az ásványi anyagok, a cukor, mint a friss szőlőben.A joghurtot általában jelentős kalciumtartalma miatt ajánlják, ezenkívül hasznos forrása a B2-vitaminnak is, amely az energia táplálékokból történő felszabadításában játszik szerepet.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 345 kcal (1439 kJ), fehérje 7,5 g, zsír 8 g (ebből telített 5 g), szénhidrát 65 g, (ebből cukor 43 g), rost 4 g, kalcium, A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin, kálium


Fordított almás-mazsolás torta recepthez kapcsolódó receptek

Fordított almás-mazsolás torta

Fordított almás-mazsolás torta

Ez a finom édesség annyiban hasonlít a francia tarte tatinre, hogy amikor kiborítjuk a formából, az aljából lesz a teteje. Az omlós tészta zsírszegény krémsajttal és…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés