Fordított almatorta recept

Fordított almatorta
4 7

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
5281

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez az almatorta frissen sülve, langyosan a legélvezetesebb. Tejszínhab helyett ízesített joghurttal kínáljuk. Ékes bizonyíték arra, hogy az egészséges étrend mellett sem kell lemondanunk egy kis édességről.

2 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 12 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 6 dkg hideg vaj

A tálaláshoz:

  • 2.5 dl görög joghurt
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj

A töltelékhez:

  • 3 dkg mazsola
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 0.5 kiskanál mézeskalácsfűszer
  • 60 dkg alma (Jonagold Boskoop)
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj

Elkészítés

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, és rászórjuk a cukrot és a sót. A vajat apróra forgácsoljuk, a tálhoz adjuk, és a tenyerünk között dörzsölve finom morzsásra összedolgozzuk a lisztes keverékkel. 1,5–2 evőkanál vizet adunk hozzá, és az egészet nyújtható tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, és fóliába burkoljuk. Minimum 30 percre a hűtőbe tesszük.

Közben meghámozzuk az almát, a magházát eltávolítjuk, és a húsát vastag gerezdekre vágjuk. A cukrot a citromlével egy serpenyőben addig forrósítjuk, amíg felolvad. Beletesszük az almagerezdeket, és fedő alatt, gyenge tűzön kicsit megpároljuk. Időnként megkavarjuk, nehogy leragadjon.

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük. Habszedőkanállal kiemeljük az almát a levéből, jól lecsepegtetjük. A főzőlét a serpenyőben hagyjuk.

A gerezdeket tetőcserépszerűen lerakjuk a sütőformába. A mazsolát az alma főzőlevébe szórjuk, beleteszszük a mézeskalácsfűszert és a citromhéjat is, és az egészet 2–3 percig főzzük. Meglocsoljuk vele az almát, majd félretesszük, és megvárjuk, amíg kihűl.

A tésztát enyhén belisztezett munkalapon vékony, 25 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Ráterítjük az almára, és a szélét az almás töltelék és a sütőforma pereme közé bújtatjuk. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kivesszük a sütőből, és 5–10 percig a formában hagyjuk hűlni.Ezután hegyes késsel elválasztjuk a sütőforma oldalától, és egy tálcára borítjuk. A joghurtot a mézzel és a citromhéjjal krémesre keverjük, és a langyos tortához kínáljuk.

Diós körtetorta - Az alma helyett kemény húsú körtéket is használhatunk. A körte főzőlevébe a mazsolával együtt 3 dkg darabolt dióbelet is beáztatunk. A fűszerkeveréket elhagyjuk.

Tipp:

Időt takaríthatunk meg, ha a tésztát és a tölteléket előző nap előkészítjük. A gyümölcsszeleteket elrendezzük a sütőformában, és átlátszó műanyag fóliával letakarjuk. A tésztából cipót formálunk, és szintén fóliába csomagoljuk. Mindkettőt a hűtőszekrényben tároljuk. Röviddel a tálalás előtt az előbb leírtak szerint lefedjük a tölteléket a tésztalappal, és kisütjük a tortát.n


Fordított almatorta

Fordított almatorta

Ez az almatorta frissen sülve, langyosan a legélvezetesebb. Tejszínhab helyett ízesített joghurttal kínáljuk. Ékes bizonyíték arra, hogy az egészséges étrend mellett…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés