Forrázott gombóc vadassal recept

Forrázott gombóc vadassal
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
1073

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Mi nagyon szeretjük a forrázott gombócot, és az elkészítése is roppant egyszerű.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A forrázott gombóchoz:

  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál olvasztott zsír
  • forró víz (amennyit a liszt felvesz)

A vadashoz:

  • 8 szelet hús (sertés vagy marha)
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 teáskanál ecet
  • 6 szem egész bors
  • 4 szem borókabogyó
  • 2 db babérlevél
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés

A gombóchoz a lisztet egy tálba tenni, sózni és jól összekeverni. A zsírt felolvasztani, majd ezt is a liszthez adni.

Ezután apránként annyi forrásban lévő vizet keverni hozzá, hogy a tészta összeálljon, de ne legyen se túl kemény, se túl lágy. (tehát jól formázható legyen)

Ízlés szerinti méretű gombócokat formálni, majd óvatosan, enyhén sós, forrásba lévő vízbe helyezni. Megvárni még feljönnek a víz tetejére és kb. 5 percig főzni. Ezután kanállal tányérra szedni, és hagyni teljesen kihűlni.

A hússzeleteket egy edénybe tenni, és hozzáadni a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát, majd felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje.

Egy teaszűrőbe beletenni az egész borsot, és az előzőleg kicsit összenyomkodott borókabogyót, majd ezt is és a babérlevelet is az edénybe helyezni. Ízlés szerint sózni, és egy pici ecetet önteni hozzá. (én tárkonyecetet öntöttem, ettől még finomabb ízű lesz)

Felforralni, majd a lángot mérsékelni, és addig főzni, hogy a hús kellően megpuhuljon. Ezután a hússzeleteket óvatosan egy tányérra kiszedni és félretenni.

A húslét szűrőn átszűrni és azt is félretenni.

A zöldségeket botmixerrel pépesíteni, majd visszaönteni rá az előzőleg leszűrt főzőlevet.

Az olajat felhevíteni, majd hozzáadni a lisztet és világos zsemleszínű rántást készíteni. A tűzről levéve egy picit hűlni hagyni, majd hozzákeverni a pirospaprikát. Kicsit hűlni hagyni, majd simára keverni a tejföllel.

A zöldséges levet visszatenni a tűzre és újraforralni, majd amikor már forr, hozzáadni a tejföllel simára kevert rántást. Ezután kézi habverővel simára keverni, és közben hozzákeverni a mustárt is, majd lassú tűzön tovább főzni.

A kristálycukrot megkaramellizálni, majd amikor már szép aranybarna, levenni a tűzről és felengedni egy pici vízzel.

Addig kevergetni, még teljesen feloldódik a cukor, majd ezt is a mártáshoz önteni. Simára keverni, és visszahelyezni a hússzeleteket, majd pár percig még együtt főzni. Közben kóstolgatni, és ha szükséges még utána ízesíteni.

Tálaláskor a forrázott gombócot a vadas mellé kínálni.


Forrázott gombóc vadassal recepthez kapcsolódó receptek

Forrázott gombóc vadassal

Forrázott gombóc vadassal

Mi nagyon szeretjük a forrázott gombócot, és az elkészítése is roppant egyszerű.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés