Főzni, de miben? recept

Főzni, de miben?
4.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

10 perc

Megnézték:
348

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Milyen is a jó edénykészlet? Hogyan válasszunk? Mit kell tudnunk hozzá?

Elkészítés

Alumínium kontra teflon? Rézedények? Rozsdamentes edénykészletek? Melyiket válaszuk? Ha főzünk az edények falából a hő hatására ionok, vegyületek oldódnak ki és főnek bele az ételbe. De melyiket válasszuk?

Amikor edény vagy edénykészlet vásárlását fontolgatjuk és körülnézünk az üzletekben vagy webáruházakban első szembetűnő dolog a hatalmas árkülönbség hasonlóan kinéző és a felhasználási célját tekintve azonos edények között. Igen, találunk rozsdamentes edényt pár ezer forinttól, több tíz, vagy akár százezer forintig is. 

Fontos megértenünk, ha az edénykészletek oldaláról nézzük a dolgot, hogy mi okozza ezt az árkülönbséget, aztán mindenki szíve joga eldönteni, melyiket is választja a hatalmas kínálatból.

Az acél edények

A vas egyik ötvözete, önmagában nagyon jó hővezető, szinte nyers anyag, igen kedvelt anyaga az edényeknek, sőt, elnyűhetetlenségük miatt sok háztartásban még megtalálható a "nagymama palacsintasütője", ami már végigkísért generációkat! Más szempontból kényes, hiszen nem teheted mosogatógépbe, sőt, még a vizet sem nagyon szereti. Sokan nem tartják esztétikusnak, mert egy jól bejáratott vasserpenyőnek elszíneződik és egy fekete réteg képződik a felületén. 

Vannak rozsdamentes acél edények. Az acél itt tovább van ötvözve további anyagokkal, például krómmal, nikkellel, mangánnal, szénnel, aluminiummal vagy titánnal. Itt ugye a cél, ahogy a neve is mutatja, hogy rozsdamentes edényt kapjunk, sőt, a hővezető képesség itt is kiváló.

Az inox, ugyanaz, mint a rozsdamentes acél, nem kell nagy ördöngösségre gondolni, csupán a francia inoxydable szóból átvett kifejezés, aminek jelentése: rozsdaálló.

Ezeket az anyagösszetételeket nem szokták feltüntetni, de ez nem is szükséges, maximum egy kémikusnak lehet hasznos információ. Az előállításhoz felhasznált anyagok olyan szempontból érdekesek, hogy befolyásolják az eladási árat. Ha az anyagvastagsága nem elégséges egy edények, láthatjuk az edény alján, ahogy a belső részen kirajzolódik elszíneződve a gázrózsa formája. Ugyanez előfordulhat kerámia főzőlapon is. Tehát fontos szempont az anyagvastagság, amit már sokszor feltüntetnek az edényeken vagy a csomagoláson. Egy masszívabb edény időtálló, nem deformálódik, nem púposodik az anyag a hőforrással érintkező felületen. Ezekre mondjuk, hogy "van benne anyag".

Fontos tényező még a felépítése az edényeknek, ha már alaposabban megnézzük azt, mit is veszünk. Általában az edény két részből áll, amit hegesztéssel illesztenek egymáshoz, általában ez a legelterjedtebb kialakítás, és a célnak tökéletesen meg is felel. Profi konyhákban találhatunk olyan edénykészletet, amiben már nincs hegesztés, az egész egy anyagból készül. Ennek előnye az, hogy a hővezetés akadálymentes, ezért sokkal gyorsabban tudunk benne főzni.  

Még érdekes a felépítésnél, hogy milyen módon van rögzítve a nyél vagy a fül. Ezt is hegesztik vagy szegecselik. Ez utóbbi tartósabb. Egyébként érdemes olyan edényt választani, aminek a füle és a nyele is rozsdamentes acél, így biztosan tisztíthatjuk mosogatógépben.

A rozsdamentes edények mindenféle eljárásra használhatóak, ezért is létezik belőlük serpenyő, forraló, lábas és fazék , wok, tepsi.

Teflon

Csak egy kicsit kopott, és horpadt, mi baj lehet belőle? Ha horpadás van a serpenyőd alján, eleve nem sülhet ki belőle semmi jó, teljesen függetlenül attól, hogy az edény rozsdamentes vagy tapadásmentes anyagból készült-e. Az ok, pedig az egyenletlen hőeloszlás. A serpenyő sérült bevonata nemcsak esztétikai szempontból problémás, hanem azért is, mert így könnyen letapadhat, amit főzöl. Ha épp az edény? A teflon egyik sokat dicsért tulajdonsága, hogy gyakorlatilag nem kell zsírt használni a sütéshez. Az ideális serpenyő robusztus és évekig lehet használni. Talán egyetlen hátulütője van az anyagnak: csak 230 Celsius fokig használható. Illetve nem szeretik ezek az edények az intenzív vagy durva dörzsölést, tisztítást. Ha ezekre figyelünk, a teflon edénykészletek is nagyon jó szolgálatot tesznek a konyhánkban!


Főzni, de miben?

Főzni, de miben?

Milyen is a jó edénykészlet? Hogyan válasszunk? Mit kell tudnunk hozzá?

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés