Francia briós házilag recept
Beküldő: blahunka Attiláné Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Érdemes nekiállni ennek a francia briós receptnek, mert még az illata is feldobja az embert!
- 300 gr búzaliszt (BL55)
- 50 gr porcukor
- 50 gr vaj
- 30 gr élesztő (friss)
- 6 gr só
- 1 db tojás (nagyobb)
- 220 ml tej (2,8%-os)
- 6 gr vaníliás cukor - bourbon
- 1 db citrom héja
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval és a cukorral sem. Ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy a tésztának nem tudunk sima felületet adni, mert foszlik, szakad, akkor kevés tejet dagasszunk még a tésztába!
Ezután takarjuk le a tésztát nedves ruhával és 30 percig pihentessük. Sodorjunk vastag hengert a tésztából a lisztezett asztalon, majd osszuk 5 egyenlő részre - 5 darab briós esetén. Az így kapott darabokat gömbölyítsük ki. A kigömbölyített tésztákból 5 darabot tegyünk a kivajazott briósformákba és pihentessük őket fél órán át nedves ronggyal letakarva.
A meghagyott 2 db tésztát az előbbi módon sodorjuk hengerré, majd osszuk 4 egyenlő részre mindegyiket. Ezzel 5 db kis tésztát kaptunk. Ezeket is gömbölyítsük ki, majd takarjuk le őket, és pihentessük.
Ha a formába tett tészták eleget pihentek, vegyük elő az 5 db kicsi tésztagolyót, és formázzunk belőlük hosszú szárú cseppeket.
Mártsuk lisztbe mutatóujjunkat, majd a formába tett tészták közepébe fúrjunk mély, széles lyukakat.
A csepp alakú tésztákat száruknál fogva egy ujjal tömködjük bele a kivájt lyukakba. Az így kapott briósokat ismét nedves konyharuha alatt pihentetjük 30 percen át. Ha kellően megkeltek a briósok, tojással lekenjük őket és megszórjuk cukorral, így az előmelegített 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Vegyük ki a formából a briósokat és teavajjal, dzsemmel, tejjel tálaljuk.