Francia briós házilag recept

Francia briós házilag
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
blahunka Attiláné

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
2071

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Érdemes nekiállni ennek a francia briós receptnek, mert még az illata is feldobja az embert!

5 személyre

  • 300 gr búzaliszt (BL55)
  • 50 gr porcukor
  • 50 gr vaj
  • 30 gr élesztő (friss)
  • 6 gr só
  • 1 db tojás (nagyobb)
  • 220 ml tej (2,8%-os)
  • 6 gr vaníliás cukor - bourbon
  • 1 db citrom héja
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés

Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval és a cukorral sem. Ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy a tésztának nem tudunk sima felületet adni, mert foszlik, szakad, akkor kevés tejet dagasszunk még a tésztába!

Ezután takarjuk le a tésztát nedves ruhával és 30 percig pihentessük. Sodorjunk vastag hengert a tésztából a lisztezett asztalon, majd osszuk 5 egyenlő részre - 5 darab briós esetén. Az így kapott darabokat gömbölyítsük ki. A kigömbölyített tésztákból 5 darabot tegyünk a kivajazott briósformákba és pihentessük őket fél órán át nedves ronggyal letakarva.

A meghagyott 2 db tésztát az előbbi módon sodorjuk hengerré, majd osszuk 4 egyenlő részre mindegyiket. Ezzel 5 db kis tésztát kaptunk. Ezeket is gömbölyítsük ki, majd takarjuk le őket, és pihentessük.

Ha a formába tett tészták eleget pihentek, vegyük elő az 5 db kicsi tésztagolyót, és formázzunk belőlük hosszú szárú cseppeket.

Mártsuk lisztbe mutatóujjunkat, majd a formába tett tészták közepébe fúrjunk mély, széles lyukakat.

A csepp alakú tésztákat száruknál fogva egy ujjal tömködjük bele a kivájt lyukakba. Az így kapott briósokat ismét nedves konyharuha alatt pihentetjük 30 percen át. Ha kellően megkeltek a briósok, tojással lekenjük őket és megszórjuk cukorral, így az előmelegített 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Vegyük ki a formából a briósokat és teavajjal, dzsemmel, tejjel tálaljuk.


Francia briós házilag recepthez kapcsolódó receptek

Francia briós házilag

Francia briós házilag

Érdemes nekiállni ennek a francia briós receptnek, mert még az illata is feldobja az embert!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés