Francia csörögefánk - Merveilles recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
A merveille (ejtsd: mervej) franciául annyit tesz: csoda. A végeredmény tekintetében döbbenetesen hasonlít a mi csörögefánkunkra.
A recept hozzávalói ( személyre)
Hozzávalók 25 darabhoz:
- 12 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 0.5 kiskanál sütőpor
- 0.25 kiskanál só
- 1 evőkanál reszelt narancshéj
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj
- 1 db tojás
- 2 evőkanál brandy vagy sötét rum
- 1 kiskanál vaníliakivonat
- olaj a sütéshez
- porcukor a tetejére
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval.
A narancshéjat összekeverjük a cukorral, hozzádolgozzuk a vajat, a tojást, a brandyt és a vaníliát, majd elkeverjük a liszttel, tésztává gyúrjuk, és műanyag fóliába csomagolva 2 órára a hűtőbe tesszük.
Egy gyúródeszkára alufóliát fektetünk, és a tésztát két részletben, liszt hozzáadásával olyan vékonyra nyújtjuk, amilyen vékonyra csak lehet.
Ezután a tésztalapokat különböző formákkal (csillag, rombusz, kisbusz, elefánt stb.) kiszúrjuk, és egy fóliával letakarva 1 órára a hűtőbe tesszük.
Olajat forrósítunk, a formákat aranybarnára sütjük benne, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk az olajat, és megszórjuk őket porcukorral. (Tálaláskor ízlés szerint újra megszórhatjuk.)