Francia csörögefánk - Merveilles

Francia csörögefánk - Merveilles

A merveille (ejtsd: mervej) franciául annyit tesz: csoda. A végeredmény tekintetében döbbenetesen hasonlít a mi csörögefánkunkra.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 25 darabhoz:

  • 12 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 0.5 kiskanál sütőpor
  • 0.25 kiskanál só
  • 1 evőkanál reszelt narancshéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál brandy vagy sötét rum
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a tetejére
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval.

A narancshéjat összekeverjük a cukorral, hozzádolgozzuk a vajat, a tojást, a brandyt és a vaníliát, majd elkeverjük a liszttel, tésztává gyúrjuk, és műanyag fóliába csomagolva 2 órára a hűtőbe tesszük.

Egy gyúródeszkára alufóliát fektetünk, és a tésztát két részletben, liszt hozzáadásával olyan vékonyra nyújtjuk, amilyen vékonyra csak lehet.

Ezután a tésztalapokat különböző formákkal (csillag, rombusz, kisbusz, elefánt stb.) kiszúrjuk, és egy fóliával letakarva 1 órára a hűtőbe tesszük.

Olajat forrósítunk, a formákat aranybarnára sütjük benne, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk az olajat, és megszórjuk őket porcukorral. (Tálaláskor ízlés szerint újra megszórhatjuk.)