Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal, vörösboros szedermártással recept

Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal, vörösboros szedermártással
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
taksi

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
3548

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A szederről régészeti ásatások bebizonyították, hogy már az újkőkorban ismert és kedvelt gyümölcs volt. Az ókori görögök nem csak bogyóiért, hanem gyógyító levelei miatt is termesztették. A vadon termő fekete szeder körülbelül tízszer annyi mangánt tartalmaz, mint termesztett rokonai, így érdemes az erdőben barangolva saját kezűleg szedni a gyümölcsöt. Minél frissebb annál jobb; ugyanis a szeder szinte tárolhatatlan gyümölcs. Vásárlásnál az érett, enyhén puha, de sosem levet engedő, vagy szottyadt gyümölcsöket válasszuk. Színük legyen feketébe hajló, illatuk kellemes. Csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg. Ezután távolítsuk el az esetlegesen még rajta lévő szár-, és/ vagy levélmaradványokat és már készen is vagyunk az előkészítéssel.

6 személyre

  • 1 kg kicsontoztott pulykamell
  • 1 csomag provance-i fűszerkeverék
  • 1 csomag újhagymazöld
  • 10 dkg liszt
  • só, bors,
  • 1 dl szőlőmagolaj

A sült túrórudacskák:

  • 25 dkg túró (félzsíros)
  • 10 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 10 dlg zsemlemorzsa
  • 1 dl szőlőmagolaj
  • só, petrezselyem
  • késhegynyi reszelt hagyma vagy snidling

A vörösboros szedermártáshoz:

  • 30 dkg feketeszeder
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 dl vörösbor
  • reszelt narancshéj
  • őrölt fahéj

Elkészítés

A pulykamelleket sütést megelőző este megmossuk, leszárogatjuk, 4-6 szeletre vágjuk, és bepácoljuk az alábbiak szerint: sózzuk, borsozzuk, majd az újhagyma zöldjével és a Provence-i fűszerkeverékkel elkevert szőlőmagolajba tesszük. Letakarva, hűtőszekrényben érleljük.

A pulykamell-szeleteket először lisztben megmártjuk, ezután kb. 180 fokra felhevített szőlőmagolajba tesszük, és 6-8 perc alatt, szép aranysárgára sütjük. (Figyeljünk arra, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai (így kevésbé szárad, s megőrzi ízeit), ezért a szeletek sütésénél először az egyik oldalt sütjük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is ugyanezt tesszük. A védőréteg kialakulását lassítja, ha a hús felülete vizes, ezért a korábbi besózás, vagy a pácolás nyomait a sütés előtt letöröljük.) A fölösleges olajat lecsöpögtetjük, vagy papírtörlővel leitatjuk róla.

Sült túrórudacskák készítése:

A túrót, vajat, lisztet, hagymát, 2db tojást, és a sót összedolgozzuk, lisztezett deszkán, hüvelyknyi kolbászkákat formálunk belőle. 1 db tojást felverünk. A kolbászkákat a felvert tojásba mártjuk, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban pirosra kisütjük.

Vörösboros szedermártás készítése:

A szedret megmossuk, és a cukorral egy edénybe tesszük, felöntjük a vörösborral. A reszelt narancshéjjal és őrölt fahéjjal ízesítve felforraljuk. A szedermártást az étel mellé kínáljuk.


Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal, vörösboros szedermártással recepthez kapcsolódó receptek

Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal, vörösboros szedermártással

Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal, vörösboros szedermártással

A szederről régészeti ásatások bebizonyították, hogy már az újkőkorban ismert és kedvelt gyümölcs volt. Az ókori görögök nem csak bogyóiért, hanem gyógyító levelei miatt is termesztették. A vadon termő fekete szeder körülbelül tízszer…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal, vörösboros szedermártással recepthez

mennyus - 2010. december 08.
nagyon jól néz ki