Fügedzsem és fügeszörp, fügeöntet recept

Fügedzsem és fügeszörp, fügeöntet
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
5115

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A fazékból kikapart maradék dzsem puha kenyérszeletkére kenve édes várakozással vetíti elénk a Karácsony körüli felbontás dőzsének reményét...

16 személyre

  • 5 kg szőke vagy bordó füge
  • 2.5 kg + 1 kg cukor
  • 2 dkg + 2 dkg gyógyszertári citromsav
  • kevés nátriumbenzoát vagy
  • 2 mokkáskanál szalicíl (2x1)

Elkészítés

A szár nélkül megmosott, hajában hagyott gyümölcsöt a tenyerünkben negyedekbe vágjuk, 2.5 kg cukorral és 2 dkg citromsavval 5 órán át - többször átkeverve - pihentetjük. Amikor teljesen feloldódik a cukor, 20-25 percig forraljuk. Ha sok a leve, és nem használunk dzsemfixet, műanyag tésztaszűrőn át kisebb lábasba folyatjuk a felfőzött gyümölcs levét. A fent maradt édes velőt visszaöntjük a lábasba. Rotyogtatjuk még pár percig, közben nyeles krumpli-törővel darabosra pépesítjük. (A botmixert ehhez nem használtam.)

Ha dzsemet készítünk, s nem lekvárt, így pont jó lesz az állaga. Még egyszer átforraljuk, hozzákeverjük a citromsavat, belefacsarjuk a citromok levét, elzárjuk alatta a hőt, elegyítjük kevés tartósítóval és rögtön 2-4 dl-es, csírátlanított üvegekbe töltjük.

Aki dunsztolni akarja, tegye száraz dunsztba a saját megnyugtatása miatt. Zselésíthetnénk dzsemfix-szel, de a füge anélkül is jól besűrűsödik.

Szörp készítése:

A levet nagyon apró lyukú műanyag szűrőn ismét átszűrjük, immár a gyümölcs húsa nélkül, így a parányi magocskák jó része is fenn akad. Hozzákeverjük a maradék 1 kg kr. cukrot, újból felforraljuk, 5 percig főzzük.

Kevés levet kimerünk, 2 dkg citromsavkristályt és kevés nátrium benzoátot vagy 1 csapott mokkáskanálnyi szalicilt feloldunk benne, elkeverjük a többi szörppel. Forrón fél literes üvegekbe palackozzuk, szalicíles folpackkal lekötjük, rácsavarjuk a tetejét, vagy parafa dugóval bedugjuk. Rövid időre fejre állítjuk, majd mehet is a kamrapolcra.

Ásványvízzel kellően felspriccelve kitűnő üdítő ital, de hígítás nélkül édes tésztafélék, császármorzsa, rizskoch, stb. öntete is lehet.

A jelzett mennyiségből 2.8 liter dzsem és 2 liter szörp lesz. Ha nem érik be egyszerre befőzni való mennyiség, 2 naponta szedjük le, cukorral hintsük meg, pár óra múlva főzzük fel, kihűtve tegyük hűtőbe és mindig öntsük hozzá a következő felfőzött gyümölcsöt. Amint összejön a kellő mennyiség, a leírtak szerint járunk el. 1 hét elteltével mindenképpen főzzük be, ami összegyűlt, nehogy megerjedjen a hűtőben.

Jó étvágyat kívánok hozzá. Készítette és fotózta Nyersné Vajda Márta


Fügedzsem és fügeszörp, fügeöntet recepthez kapcsolódó receptek

Fügedzsem és fügeszörp, fügeöntet

Fügedzsem és fügeszörp, fügeöntet

A fazékból kikapart maradék dzsem puha kenyérszeletkére kenve édes várakozással vetíti elénk a Karácsony körüli felbontás dőzsének reményét...

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Fügedzsem és fügeszörp, fügeöntet recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2014. augusztus 27. 12345
Ha érdekel Mártika az új webcímem.http://zsuzsamama-konyhaja webnode .hu.Sokkal jobban tudok azon dolgozni,mert a régi,nagyon nem tetszett nekem.Nézzél be hozzám,szeretettel várlak!Üdv:Zsuzsa
thumb
Némethné Zsuzsa - 2014. augusztus 27. 12345
Hm!Nagyon finomakat készíthetsz belőle.Az olasz fügét a lilaszínűt szeretem,de az Aldiba talán olcsóbban lehet majd kapni nagyobb mennyiséget.
thumb
vajdamarta - 2014. augusztus 26. 12345
Hát..., Zsuzsi, ma szüreteltem másodszor elfogadható mennyiséget. Amúgy épp a Tescoban is árulnak 79,-Ft-ért, de DARABJÁT...
Igyekszem most már rendszeresen itt lenni és újból aktív lenni...
thumb
Némethné Zsuzsa - 2014. augusztus 22. 12345
Úgy irigyellek!Ennyi finom füge társaságában.Ha nekem lenne egy kis fügém hajaj,de még nem is lehet kapni,és azt sem tudom miért!Tudnék finomakat készíteni én is belőle.