Fügés frangipane - omlós gyümölcsös sütemény recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
Egy igen omlós tészta, szaftos mandulás töltelékkel, melyhez nagyon jól illik a tetejére pakolt füge.
- Tészta hozzávalói 25 x 10 x 7 cm-es sütőformához:
- 20 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 12 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 evőkanál rum
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0.25 teáskanál sütőpor
Töltelék hozzávalói:
- 10 dkg vaj
- 12 dkg méz
- 10 dkg őrölt mandula
- 2 db tojás
- 5 dkg sűrű krémes tejszín
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 csomag vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)
- füge
Elkészítés
Tegyük a lisztet, a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, és a hideg vajat egy keverőtálba, majd robotgéppel kezdjük el morzsalékosra keverni. (én a lisztet kb. 30 percre betettem a fagyasztóba, mielőtt összekevertem a többi hozzávalóval, hogy jól lehűljön, mert így sokkal omlósabb lesz sütés után a tészta)
Amikor már jó morzsalékos, keverés közben adjuk hozzá az egész tojást, és a rumot, majd pár pillanatig keverjük tovább.
Ezután borítsuk ki lisztezett felületre, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be kb. 1 órára a hűtőbe.
Tegyük egy tálba a mézet, a lágy vajat, a vaníliaaromát, és a sűrű krémes tejszínt, majd kézi habverővel keverjük simára.
Ezután egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, majd az őrölt mandulát, végül pedig a vaníliás pudingport (v. a lisztet)
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki, és béleljük ki vele az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt formát.
Ezután öntsük bele az alaposan összekevert mézes-mandulás tölteléket.
A fügéket vágjuk félbe, majd rakjuk ki vele a töltelék tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük 50-55 percig.(tűpróbáig) (én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem)
A sütőből kivéve kenjük le a tetejét olvasztott mézzel, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel.