Fügés párnácskák recept

Fügés párnácskák

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
2335

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A porhanyós, omlós tésztába csomagolt aszalt fügés töltelék természetesen édes, ezért nincs is szükség más ízesítőre, csak egy kis citromlére, hogy kellemesen pikánssá tegyük a süteményt.

2 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 20 párnácskához:

  • 12 dkg sima fehér liszt
  • 12 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1.5 dkg vaj kis darabolkra vágva
  • 6 dkg világos moscovado cukor
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 2 db tojássárgája
  • 25 dkg aszalt füge, apróra összevágva
  • 2 evőkanál citromlé

Elkészítés

A kétféle lisztet keverőtálba szitáljuk, majd a szitában visszamaradt korpát is beleborítjuk. Ujjainkkal elmorzsoljuk a vajdarabkákat a liszttel.

Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a tojássárgákat. Alaposan összekeverjük, és ha nem áll össze, adunk még hozzá 1-2 kiskanálnyi vizet. (A lisztet és a vajat konyhai robotgépben is összekeverhetjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a tojássárgáját, aztán ezekkel is néhány percig keverjük.) Frissentartó fóliába csomagolva 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

A fügét 6 evőkanál vízzel egy vastag fenekű, kis lábasba tesszük. Felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon, fedő alatt 3-5 percig csendesen főzzük, hogy a gyümölcs felszívja a vizet és megduzzadjon. Áttesszük egy tálba, majd villával óvatosan összetörjük. Ráöntjük a citromlevet, azután elkeverjük vele, és hűlni hagyjuk.

A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 5-ös fokozat). Közben a tésztából belisztezett gyúródeszkán 50 x 15 cm-es téglalapot nyújtunk, s ezt hosszában félbevágjuk.

A fügés tölteléket a két tésztacsíkra terítjük az egyik hosszabbik oldaluk mentén. A szemközti hosszú oldalt felemeljük és a töltelékre terítjük. A tészta széleit szorosan összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni.

A két hengert kissé ellapítjuk, majd éles késsel 10-10 szeletre vágjuk. Azután a szeleteket kizsírozott tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, majd 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük.

Rácsra téve hűlni hagyjuk. Jól záródó dobozban 2-3 napig friss marad. (Ne tároljuk más süteményekkel együtt, mivel az omlós tészta megpuhulhat.)

Tipp:

• Meggyes-almás párnácskákhoz 10 dkg aszalt meggyet 5 evőkanál vízzel és 1 kimagozott, apróra vágott desszertalmával egy lábasban addig főzünk, amíg a gyümölcsök a vizet magukba szívják. A fügés töltelék helyett ezzel töltjük meg a tésztát.

Miért egészséges?

• Az aszalt gyümölcsök hasznos mennyiségű vasat tartalmaznak, ezért fogyasztásuk különösen azoknak javasolt, akik egyáltalán nem esznek vörös húst, vagy csak igen keveset. Az aszalt füge megfelelő mennyiségű kalciumot is tartalmaz: 3 aszalt füge a 19–50 év közötti nők számára javasolt napi mennyiség 20%-át, vasból pedig a 17%-át biztosítja.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 párnácska), energia 130 kcal (542 kJ), fehérje 2 g, zsír 7 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 17 g, (ebből cukor 10 g), rost 1,5 g, A-, B6-vitamin


Fügés párnácskák recepthez kapcsolódó receptek

Fügés párnácskák

Fügés párnácskák

A porhanyós, omlós tésztába csomagolt aszalt fügés töltelék természetesen édes, ezért nincs is szükség más ízesítőre, csak egy kis citromlére,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Fügés párnácskák recepthez

thumb
Receptvarázs - 2011. október 05.
Köszi Norcsi, hogy szóltál, valamiért eltűntek a hozzávalók, de már látszódnak!
norcsi63 - 2011. október 05.
Sziasztok, a hozzávalókat is megtudhatjuk?