Füstölt halas paella recept

Füstölt halas paella

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
2170

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A mediterrán konyhát általában egészségesnek tartják, aminek az az egyik oka, hogy kedveltek az olyan ételek, mint a Spanyolországból származó paella. Az olívaolajjal és sokféle zöldséggel készült rizses fogásban a hal és a kolbász jóvoltából még egy kis fehérje is akad.

4 személyre

  • 15 dkg mélyhűtött zöldborsó
  • 1 db nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 25 dkg zöldbab falatnyi darabokra vágva
  • 2 nagy gerezd fokhagyma összezúzva vagy 1 evőkanál fokhagymakrém
  • só és fekete bors
  • 40 dkg füstölt tőkehalfilé bőre nélkül
  • 9 dl zöldség- vagy halalaplé
  • 5 dkg vékony chorizo kolbász (vagy hazai csípős füstölt kolbász)
  • 1 csipet sáfrány
  • 25 dkg rövid szemű rizs
  • apróra vágott petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés

Egy lábasban magas hőfokon forraljuk fel az alaplét. Tegyük bele a sáfrányt, mérsékeljük a hőfokot, és főzzük csendesen, amíg a többi hozzávalót előkészítjük.

Húzzuk le a kolbász héját, és vékonyan szeleteljük fel. Vágjuk a tőkehalat nagyobb darabokra. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy 30 cm átmérőjű lapos tűzálló edényben vagy serpenyőben. Tegyük bele a kolbászt, a hagymát, a fokhagymát és a zöldbabot, és pirítsuk 2 percig, többször megkevergetve.

Adjuk hozzá a rizst, és keverjük jól össze az olajjal. Öntsük hozzá a sáfránnyal ízesített alaplét, és keverjük az egészet jól össze. Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten főzzük csendesen 3 percig.

Óvatosan keverjük bele a tőkehaldarabokat és a borsót. Főzzük csendesen 20 percig, hogy a rizs az összes folyadékot magába szívja és megpuhuljon. Félidőben keverjük meg, vigyázva, hogy ne törjük össze a haldarabokat. Szórjunk rá petrezselyemzöldet, és tálaljuk.

Tipp:

• A sonkás–zöldséges paellához a tőkehal és a kolbász helyett használjunk 30 dkg kockára vágott füstölt sonkát. A zöldbab helyett tegyünk bele 2 felkarikázott zellerszárat és 30 dkg feldarabolt futóbabot. A 4. lépésben adjunk hozzá kb. 40 dkg lecsöpögtetett és leöblített konzerv vörös babot. Használjunk a füstölt hal helyett friss tőkehalfilét.

Miért egészséges?

• A mélyhűtött zöldborsó éppen olyan gazdag tápanyagokban, mint a friss borsó. A friss és a mélyhűtött zöldségek C-vitamin-tartalmát összehasonlító vizsgálatok megállapították, hogy a mélyhűtött zöldségek C-vitamin-tartalma igen gyakran még magasabb is, mint a már egy ideje tárolt friss zöldségeké. A mélyhűtött zöldségek tárolás közben is képesek megőrizni vitamintartalmuk 60-70%-át. A füstölt tőkehal – más halakhoz hasonlóan – zsírszegény és fehérjében gazdag. Egyben kiváló jódforrás, és hasznos mennyiségben tartalmaz káliumot és B6-vitamint.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 465 kcal, fehérje 28 g, zsír 13 g (ebből, telített 1 g), szénhidrát 58 g (ebből cukor 4 g), rost 4 g, B12-vitamin, folsav, vas, szelén, B1-, B6-, C-vit., niacin, kalcium, kálium


Füstölt halas paella

Füstölt halas paella

A mediterrán konyhát általában egészségesnek tartják, aminek az az egyik oka, hogy kedveltek az olyan ételek, mint a Spanyolországból származó paella. Az olívaolajjal…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés