Füstölt húsos sertésgulyás, káposztás vakarccsal recept

Füstölt húsos sertésgulyás, káposztás vakarccsal
4 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
3492

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a pogácsát nagyanyámtól tanultam. Lehet káposzta nélkül is sütni. Gulyáslevesek, bableves, esetleg burgonyaleves kiegészítője volt. Gyermekkoromban szinte heti alkalmanként került az asztalra, valamelyik változata. Kisebbik gyermekem kollégista korában hetente vitte barátainak is, a dédi nem győzte sütni.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A gulyáshoz:

  • 50 dkg sertéshús (dagadó, vagy apró hús)
  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • 2 bordányi füstölt sertéscsont
  • 1 evőkanál mangalica zsír
  • 0.5 kg burgonya
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db sárgarépa
  • kis darab zellergumó
  • őrölt kömény
  • bors
  • jó minőségű pirospaprika
  • ételízesítő
  • paprikakrém
  • amennyiben szükséges só

A vakarcshoz:

  • 80 dkg sima liszt
  • 80 dkg reszelt káposzta
  • 1 csomag sütőmargarin (vagy ha van 20 dkg kacsa, v. liba zsír)
  • 1 pohár tejföl
  • 1 pohár kefir
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • esetleg őrölt bors

Elkészítés

A leves: az olvasztott zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük az apróra vágott szalonnát, ha már üveges, teszünk rá paprikakrémet, ízlés szerint erős, vagy csemege, és rákerül a felkockázott sertéshús. Fehéredésig együtt pirítjuk, majd megszórjuk a fűszerekkel: pirospaprika, bors, kömény, összezúzott fokhagyma, ételízesítő.

Felengedjük hideg vízzel, kb. 1,5 - 2 liter és beletesszük a füstölt csontot is, és a megpucolt zöldségeket. Jó puhára főzzük. Mielőtt elkészülne, a hasábokra vágott burgonyát is belefőzzük.

Vakarcs: a káposztát lereszeljük, és besózzuk, állni hagyjuk. A lisztbe belekeverjük a sót, és az őrölt borsot, szódabikarbónát elmorzsoljuk a margarinnal, belekeverjük a kinyomkodott reszelt káposztát, és a tejföllel, kefirrel összegyúrjuk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét megrácsozzuk. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.


Füstölt húsos sertésgulyás, káposztás vakarccsal recepthez kapcsolódó receptek

Füstölt húsos sertésgulyás, káposztás vakarccsal

Füstölt húsos sertésgulyás, káposztás vakarccsal

Ezt a pogácsát nagyanyámtól tanultam. Lehet káposzta nélkül is sütni. Gulyáslevesek, bableves, esetleg burgonyaleves kiegészítője volt. Gyermekkoromban szinte heti alkalmanként került az asztalra, valamelyik változata. Kisebbik gyermekem kollégista…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Füstölt húsos sertésgulyás, káposztás vakarccsal recepthez

thumb
vajdamarta - 2011. január 27.
Kedves Ibi! Ígéretemhez híven ma elkészítettem, lefotóztam, feltöltöttem a Káposztás vakarcsot. A férjemben gyerekkori ízeket idézett... Köszönjük neked! Szeretettel: Márti
thumb
vajdamarta - 2011. január 26.
Kedves Ibi, a vakarcsot pogácsának szaggatva helyezzük a tepsibe, vagy egyben, lepényként sütjük? Még sosem ettem, viszont elkészítem, mert van hozzá minden itthon. Ha sikerül:), lefotózom és rád hivatkozva beküldöm, jó? Aranyhalacska vajon megsütötte? Márti
thumb
aranyhalacska - 2011. január 24.
A gulyást ismerem, na de a vakarcsod az nagyon jóóóóóó. Holnap meg is sütöm!!!! köszi!!!!!!!!