Füstölt sonka ananásszal recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Bővítsük a gyermekek kedvenc ételeinek választékát ezzel az egészséges fogással. A füstölt sonkaszeleteket gyorsan meggrillezzük, majd édes ananásszal beborítjuk, és megkenjük nem túl csípős mangó chutneyval (indiai mártás). Zöldséges rizzsel tálaljuk, és meglocsoljuk finom narancsszósszal.
- 10 dkg mélyhűtött zöldborsó
- 3 dl narancslé
- 25 dkg hosszú szemű rizs
- 2 evőkanál mangó chutney
- 10 dkg mélyhűtött csemegekukorica
- 2 füstölt sonkaszelet, a zsíros részek levágva (egyenként kb. 25 dkg)
- 25 dkg konzerv ananászkarika saját levében
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- fekete bors
Elkészítés
A rizst egy lábas forrásban lévő vízbe tesszük, és 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint puhára főzzük.
Közben előmelegítjük a grillsütőt magas hőfokra. Félbevágjuk a sonkaszeleteket, és az ívelt szélüket bevagdossuk, hogy sütés közben ne pöndörödjenek fel. Egy tepsiben, 5 cm-re a hőforrástól 5 percig grillezzük a sonkákat.
Megfordítjuk a szeleteket. Lecsepegtetjük az ananászt, a levét félretesszük, a karikákat félbevágjuk. Mindegyik sonkára 2 félbevágott karikát teszünk, és kissé megborsozzuk. A sonkát és az ananászt megkenjük a mangó chutneyval. Az ananászkonzerv levét összekeverjük a narancslével, és a sonka köré öntjük. Még 5 percig grillezzük, hogy a sonka jól átsüljön.
Amikor a rizs megpuhult, belekeverjük a mélyhűtött zöldségeket. Még 2 percig főzzük, majd leszűrjük a rizst. Tányérokra szedjük, és mellétesszük a sonkát és az ananászt.
A tepsiből a levet egy kis lábasba öntjük, majd hozzákeverjük a kukoricakeményítőt, és felforraljuk. 1-2 percig, állandó keverés mellett, forralva besűrítjük. Megborsozzuk, azután a rizsre és a sonkára csurgatjuk.
Tipp:
• Csípősen is elkészíthetjük, ilyenkor az ananászra egy kevés összevágott, friss vagy szárított csilipaprikát szórunk. Az ananász és a mangó helyett 1 vékonyan felkarikázott lilahagymával, 1 kockára vágott almával és 2 evőkanál vörös áfonya szósszal is elkészíthetjük. A szószhoz 2-2 dl alma- és narancslevet öntünk. A sonkaszeleteket tálalhatjuk cumberland-mártással is: 1 citrom és 1 narancs reszelt héját összekeverjük 2 evőkanál ribiszkezselével, 2 kiskanál magos mustárral, 1,2 dl vörösborral és 2 dl narancslével. A rizst helyettesíthetjük 25 dkg búzatörettel (bulgurral) is. Főzzük meg 1,2 liter forrásban lévő csirke- vagy zöldségalaplében (10 perc), majd szórjuk bele a mélyhűtött zöldségeket.
Miért egészséges?
• Az étel egy adagja a felnőttek számára javasolt napi C-vitamin-mennyiség 100%-át biztosítja a narancslének, az ananászlének és a zöldborsónak köszönhetően. A mélyhűtött zöldségek gyakran több C-vitamint tartalmaznak, mint friss társaik. Például a mélyhűtött zöldborsó eredeti C-vitamin-tartalmának 60-70%-át is megőrzi a fagyasztás és a tárolás során.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 502 kcal (2093 kJ), fehérje 27 g, zsír 10 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 81 g, (ebből cukor 18 g), rost 3 g, B1-, B6-, C-vitamin, niacin, B12-vitamin, folsav, szelén, cink, vas