Füstölt sonka ananásszal recept

Füstölt sonka ananásszal
3 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1422

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Bővítsük a gyermekek kedvenc ételeinek választékát ezzel az egészséges fogással. A füstölt sonkaszeleteket gyorsan meggrillezzük, majd édes ananásszal beborítjuk, és megkenjük nem túl csípős mangó chutneyval (indiai mártás). Zöldséges rizzsel tálaljuk, és meglocsoljuk finom narancsszósszal.

4 személyre

  • 10 dkg mélyhűtött zöldborsó
  • 3 dl narancslé
  • 25 dkg hosszú szemű rizs
  • 2 evőkanál mangó chutney
  • 10 dkg mélyhűtött csemegekukorica
  • 2 füstölt sonkaszelet, a zsíros részek levágva (egyenként kb. 25 dkg)
  • 25 dkg konzerv ananászkarika saját levében
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • fekete bors

Elkészítés

A rizst egy lábas forrásban lévő vízbe tesszük, és 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint puhára főzzük.

Közben előmelegítjük a grillsütőt magas hőfokra. Félbevágjuk a sonkaszeleteket, és az ívelt szélüket bevagdossuk, hogy sütés közben ne pöndörödjenek fel. Egy tepsiben, 5 cm-re a hőforrástól 5 percig grillezzük a sonkákat.

Megfordítjuk a szeleteket. Lecsepegtetjük az ananászt, a levét félretesszük, a karikákat félbevágjuk. Mindegyik sonkára 2 félbevágott karikát teszünk, és kissé megborsozzuk. A sonkát és az ananászt megkenjük a mangó chutneyval. Az ananászkonzerv levét összekeverjük a narancslével, és a sonka köré öntjük. Még 5 percig grillezzük, hogy a sonka jól átsüljön.

Amikor a rizs megpuhult, belekeverjük a mélyhűtött zöldségeket. Még 2 percig főzzük, majd leszűrjük a rizst. Tányérokra szedjük, és mellétesszük a sonkát és az ananászt.

A tepsiből a levet egy kis lábasba öntjük, majd hozzákeverjük a kukoricakeményítőt, és felforraljuk. 1-2 percig, állandó keverés mellett, forralva besűrítjük. Megborsozzuk, azután a rizsre és a sonkára csurgatjuk.

Tipp:

• Csípősen is elkészíthetjük, ilyenkor az ananászra egy kevés összevágott, friss vagy szárított csilipaprikát szórunk. Az ananász és a mangó helyett 1 vékonyan felkarikázott lilahagymával, 1 kockára vágott almával és 2 evőkanál vörös áfonya szósszal is elkészíthetjük. A szószhoz 2-2 dl alma- és narancslevet öntünk. A sonkaszeleteket tálalhatjuk cumberland-mártással is: 1 citrom és 1 narancs reszelt héját összekeverjük 2 evőkanál ribiszkezselével, 2 kiskanál magos mustárral, 1,2 dl vörösborral és 2 dl narancslével. A rizst helyettesíthetjük 25 dkg búzatörettel (bulgurral) is. Főzzük meg 1,2 liter forrásban lévő csirke- vagy zöldségalaplében (10 perc), majd szórjuk bele a mélyhűtött zöldségeket.

Miért egészséges?

• Az étel egy adagja a felnőttek számára javasolt napi C-vitamin-mennyiség 100%-át biztosítja a narancslének, az ananászlének és a zöldborsónak köszönhetően. A mélyhűtött zöldségek gyakran több C-vitamint tartalmaznak, mint friss társaik. Például a mélyhűtött zöldborsó eredeti C-vitamin-tartalmának 60-70%-át is megőrzi a fagyasztás és a tárolás során.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 502 kcal (2093 kJ), fehérje 27 g, zsír 10 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 81 g, (ebből cukor 18 g), rost 3 g, B1-, B6-, C-vitamin, niacin, B12-vitamin, folsav, szelén, cink, vas


Füstölt sonka ananásszal

Füstölt sonka ananásszal

Bővítsük a gyermekek kedvenc ételeinek választékát ezzel az egészséges fogással. A füstölt sonkaszeleteket gyorsan meggrillezzük, majd édes ananásszal beborítjuk,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés