Fűszeres-almás muffin recept

Fűszeres-almás muffin
4.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
3127

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A készen kapható süteményekben lévő zsiradék egy részét ebben a receptben almalekvár helyettesíti, s a friss almának és a zabpehelynek köszönhetően a muffin tápláló rostanyagokat is tartalmaz. No és az íze? Egyszerűen fenséges!

1 személyre

  • 24 dkg sima liszt (BL 51)
  • 16.5 dkg világosbarna cukor
  • 2 zacskó (egyenként 4 dkg-os) almaízű instant zabkása
  • 2.5 dkg vaj
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 csipetnyi fahéj
  • 28 dkg cukrozatlan almalekvár
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 db közepes tojás
  • 1 db nagy, kimagozott és feldarabolt alma
  • 1 csipetnyi szerecsendió
  • 1 csipetnyi szegfűbors

Elkészítés

A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 5-ös fokozat).1 kiskanál olívaolajjal vékonyan kikenünk egy 12 tálkás muffinsütőformát. 5 dkg lisztet összekeverünk 4 evőkanálnyi barna cukorral, az instant zabkása felével és a vajjal. Ujjbeggyel addig nyomkodjuk, amíg morzsás állagú nem lesz, azután félretesszük.

A maradék liszthez és zabkásához hozzákeverjük a szódabikarbónát, valamint a háromféle fűszert, és a kupac közepén kialakítunk egy kis mélyedést.

Az almalekvárt, az olajat, a maradék barna cukrot és a tojásokat egy tálba tesszük, és addig keverjük, amíg a cukor felolvad. Beleöntjük a liszteskupac közepén kialakított mélyedésbe, és az egészet lazán átforgatjuk, úgy, hogy a massza épp csak összeálljon (ne dolgozzuk össze!). Hozzákeverjük az almát.

A masszát a sütőformába kanalazzuk. Rászórjuk az elején összegyúrt tésztamorzsát. Körülbelül 20 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e (a tésztába szúrt hústűre vagy fogpiszkálóra már nem tapad semmi).

Tipp:

• Alma helyett körtét használunk, és 7,5 dkg mazsolát isteszünk a tésztába. Laktatóbb, nagyobb rosttartalmú tésztát készíthetünk, ha a sima lisztet részben teljes kiőrlésűvel helyettesítjük.

Miért egészséges?

A zab emészthető élelmi rostokban, B-vitaminban, E-vitaminban és szívbarát ásványi anyagokban gazdag. Segíthet a vér koleszterinszintjének csökkentésében is.

A recept tápértéke:

Energia 261 kcal, zsír 6 g (ebből telített 2 g), fehérje 4 g, szénhidrát 40 g, nátrium 145 mg (só 0,37 g), élelmi rost 1,5 g., Megfelelő káliumforrás (101 mg)


Fűszeres-almás muffin

Fűszeres-almás muffin

A készen kapható süteményekben lévő zsiradék egy részét ebben a receptben almalekvár helyettesíti, s a friss almának és a zabpehelynek köszönhetően a muffin tápláló rostanyagokat is tartalmaz. No és az íze? Egyszerűen fenséges!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés