Fűszeres áfonyás almatorta recept

Fűszeres áfonyás almatorta

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
1528

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Íme a lehető legegyszerűbb gyümölcstorta: a felerészben teljes kiőrlésű lisztből készült omlós tésztára rápakoljuk a savanykás almából és lédús áfonyából összeállított fűszeres tölteléket, majd kicsit bebugyoláljuk. Mivel nem használunk sütőformát, így a torta gyorsan elkészül, ráadásul igen mutatós is.

6 személyre

  • 1 db tojássárgája
  • 7.5 dkg vaj kockára vágva
  • 7.5 dkg sima fehér liszt
  • 3 dkg átszitált porcukor
  • 7.5 dkg korpás liszt
  • 1 kiskanál süteményfűszer

Az almás-áfonyás töltelékhez

  • 1 db tojásfehérje kissé felverve
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg fekete áfonya
  • 55 dkg savanykás alma
  • 4.5 dkg muscovado cukor
  • 0.5 kiskanál szerecsendió frissen reszelve

Elkészítés

Először elkészítjük a tésztát. A kétféle lisztet a fűszerrel egy tálba szitáljuk, a szitában maradt korpát is hozzáöntjük. Elmorzsoljuk a vajjal, majd belekeverjük a cukrot.

A tojássárgáját elvegyítjük 1 evőkanál hideg vízzel, majd az elmorzsolt vajat a liszthez adva lágy tésztává dolgozzuk össze. Ha kell, önthetünk hozzá még egy kis vizet. A tésztát frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre behűtjük.

A sütőt 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat) előmelegítjük. Meghámozzuk és felszeleteljük az almát, majd hozzáadjuk az áfonyát. Összekeverjük a cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót. 1 evőkanálnyi keveréket félreteszünk, a többit pedig a gyümölcsökhöz adjuk.

A tésztából egy teflonbevonatú tepsin 30 cm átmérőjű kört nyújtunk ki, amelyet megkenünk tojásfehérjével.

A gyümölcskeveréket a tésztakorong közepére tesszük, és a tészta széleit körben ráhajtjuk a gyümölcsökre úgy, hogy a sütemény közepe nyitott marad. A tészta felhajtott széleit megkenjük a maradék tojásfehérjével, majd meghintjük fűszeres cukorral.

Addig sütjük, amíg a tészta sötét aranybarna lesz, az alma pedig megpuhul (30-35 perc). Melegen tálaljuk, tetszés szerint joghurtos vaníliafagylalttal vagy tejföllel.

Tipp:

• A tésztának jobb tartást ad, ha finom zabliszttel meghintett deszkán nyújtjuk ki. • Almás-szedres tortához az áfonyát fekete szederrel helyettesítjük, a gyümölcsöt pedig cukorral és 1 kiskanál őrölt szegfűborssal hintjük meg. A gyümölcsmasszát egy 23 cm-es, mély tortaformába tesszük, a széleken vízzel megnedvesítjük, majd a tésztát akkorára nyújtjuk ki, hogy befedje a formát. Ráborítjuk és körben rányomkodjuk a töltelékre. A tészta tetejét megkenjük tojásfehérjével, meghintjük dkiskanál porcukorral és 1 csipetnyi szegfűborssal. 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat) előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük, míg aranybarna lesz.

Miért egészséges?

• A fekete áfonya bőségesen tartalmaz C-vitamint és béta-karotint. Mindkettő erős antioxidáns: semlegesítik a sejteket károsító szabad gyököket. • Az alma megfelelő mennyiségű káliumot és oldható rostot (pektint) tartalmaz. • A teljes kiőrlésű liszt és sima liszt keveréke anélkül növeli a tészta rosttartalmát, hogy azt túl nehézzé tenné.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 261 kcal (1088 kJ), fehérje 4 g, zsír 12 g (ebből telített 7 g), szénhidrát 38 g, (ebből cukor 20 g), rost 3 g, A-, C-vitamin, réz, szelén


Fűszeres áfonyás almatorta

Fűszeres áfonyás almatorta

Íme a lehető legegyszerűbb gyümölcstorta: a felerészben teljes kiőrlésű lisztből készült omlós tésztára rápakoljuk a savanykás almából és lédús áfonyából összeállított fűszeres tölteléket, majd kicsit bebugyoláljuk. Mivel nem…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés