Fűszeres aprósütemény (USA) recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
Karácsonyferomon - illatával csábító keksz!
A recept hozzávalói ( személyre)
- 25 dkg liszt
- 0.5 kiskanál só
- 0.5 kiskanál sütőpor
- 0.5 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 0.5 kiskanál őrölt gyömbér
- 0.5 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 0.5 kiskanál őrölt fehér bors
- 0.5 kiskanál mustárpor
- 6 evőkanál vaj
- 15 dkg cukor
- 9 dkg melasz
- 1 db tojássárgája
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra.
Összekeverjük a lisztet, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a borsot és a mustárport.
A vajat és a cukrot kézi mixerrel közepes fokozaton összekeverjük. Belekeverjük a melaszt és a tojássárgáját, majd alacsony fokozaton lassan hozzáadjuk a lisztes keveréket, és kb. 3 percig keverjük.
Kiterítünk egy sütőpapírt, és rátesszük a tészta egyharmadát. Finoman megnyomkodjuk, és a tetejére helyezünk egy másik sütőpapírt. Sodrófával téglalap alakúra lapítjuk, majd a lehető legvékonyabbra nyújtjuk (kb. 1,5 mm). A tészta tetejéről óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, majd lazán visszahelyezzük rá.
A kinyújtott tésztát sütőlapra helyezzük, és kb. 30 percre mélyhűtőbe tesszük, amíg meg nem keményedik, és a papírról el nem tudjuk távolítani. A maradék tésztával is ugyanígy járunk el.
A tésztából tésztaszaggatóval kb. 5 cm-es formákat vágunk, majd visszatesszük 15 percre a mélyhűtőbe. A formákat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és kb. 10 percig sütjük, amíg egyenletes színük nem lesz (de ne süssük túl!).