Fűszeres bárányhúsos hasé recept

Fűszeres bárányhúsos hasé

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
764

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ebben a tápláló egytálételben zöldfűszeres omlós tészta kerül a póréhagymával, sárgarépával, paradicsommal és brokkolival megpárolt bárányragu tetejére. Olyan kiadós, hogy a család minden farkaséhes tagja jóllakhat vele. A vitamintartalom növelése érdekében párolt zöldbabbal vagy más idényzöldséggel tálaljuk.

4 személyre

  • 1 adag zöldfűszeres, sütőporos, omlós tészta, a tej helyett zsírszegény natúr joghurttal elkészítve
  • 1 evőkanál félzsíros tej

A raguhoz:

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 45 dkg kicsontozott báránylábszár, a zsíros részek levagdosva, a hús falatnyi kockákra vágva
  • 45 dkg póréhagyma, vastagon felkarikázva
  • 40 dkg konzerv paradicsom
  • 35 dkg sárgarépa, vastagon felkarikázva
  • 2 dl bárányhúsalaplé
  • 2 evőkanál friss kakukkfű, apróra vágva
  • 20 dkg brokkoli, rózsáira bontva
  • só, bors

Elkészítés

A töltelékhez az olajat felforrósítjuk egy teflonserpenyőben, majd időnként megkeverve 3-4 percig pirítjuk benne a húst. Hozzáadjuk a póréhagymát meg a répát, s kevergetve sütjük további 1 percig.

Beletesszük a paradicsomot a levével együtt, az alaplét és a kakukkfüvet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk. Alacsony hőfokon, fedő alatt kb. 30 perc alatt puhára pároljuk a húst.

Liszttel vékonyan meghintett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, majd 12 háromszögre vágjuk. A sütőt 220 °C-ra (gázsütőnél 7-es fokozat) előmelegítjük.

A brokkolit hozzáadjuk a bárányraguhoz, majd jól elkeverjük benne. Fedő alatt, kicsit magasabb hőfokon még további 5 percig főzzük.

A bárányragut egy 2 l-es tűzálló tálba merjük. A tésztaháromszögeket elrendezzük a tetején, úgy, hogy egymást kissé átfedjék, majd megkenjük őket tejjel. 20 percig sütjük, illetve addig, amíg a tészta megemelkedik és megpirul. Forrón tálaljuk.

Tipp:

• Magyaros ízesítésű tésztás pulykaraguhoz 30 dkg kis kockákra vágott pulykamellfilét megpirítunk 1 vékonyan felkarikázott vöröshagymával és 1 összezúzott fokhagymagerezddel 1 evőkanál napraforgóolajban. Hozzákeverünk 30 dkg kockára vágott burgonyát, 2 dl csirkehúsalaplét, 40 dkg konzerv darabolt paradicsomot a levével együtt, valamint 1 evőkanál pirospaprikát. Felforraljuk, és fedő alatt, alacsony hőfokon 20 percig főzzük. Hozzákeverünk 30 dkg frissen kifejtett vagy mélyhűtött lóbabot. Megint felforraljuk, aztán ismét lefedve, alacsony hőfokon kb. 5 percig főzzük. A tésztában a zöldfűszereket 1 evőkanál köménnyel helyettesítjük, és a tésztából nem háromszögeket, hanem 12 korongot vágunk ki. A pulykaragut áttesszük egy tűzálló tálba, a tésztakorongokat elrendezzük a tetején, és megkenjük tejjel. Az alaprecept szerint sütjük meg.

Miért egészséges?

• A bárányhúst korábban zsíros húsnak tartották, de az állatok tenyésztésében, takarmányozásában és a darabolás módszereiben bekövetkezett változásoknak köszönhetően ma már sokkal alacsonyabb a zsírtartalma. A sárgarépa sok béta-karotint tartalmaz. Ez védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Az érett, sötétsárga répa több béta-karotint tartalmaz, mint a zsenge.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 519 kcal (2164 kJ), fehérje 34 g, zsír 19 g (ebből telített 5 g), szénhidrát 55 g, (ebből cukor 15 g), rost 8 g, A-, C-, E-vitamin, B1, B6, folsav, kalcium, vas, kálium, niacin, réz, cink


Fűszeres bárányhúsos hasé

Fűszeres bárányhúsos hasé

Ebben a tápláló egytálételben zöldfűszeres omlós tészta kerül a póréhagymával, sárgarépával, paradicsommal és brokkolival megpárolt bárányragu…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés