Fűszeres sütőtökös kalács recept

Fűszeres sütőtökös kalács
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

85 perc

Megnézték:
2991

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a sütőtökös kalács elég tartalmas ahhoz, hogy egymagában, vaj nélkül is fogyaszthassuk. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így egészséges tápanyagokkal egészíti ki az étrendet.

1 személyre

  • 8 dkg mazsola
  • 15 dkg vaj kis darabokra vágva
  • 15 dkg sütőporos fehér liszt
  • 35 dkg sütőtök meghámozva, felkockázva
  • 1.5 dkg világos méz és még 2 kiskanál a megkenéshez
  • 15 dkg teljes kiőrlésű sütőporos búzaliszt
  • 2 kiskanál őrölt szegfűbors
  • 1 evőkanál tökmag

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Egy kb. 9 dl-es hosszúkás formát kibélelünk sütőpapírral.

A sütőtököt gőz fölött vagy kevés vízben 10 perc alatt puhára pároljuk. Alaposan lecsepegtetjük, és pürésítjük. Hozzáadjuk a mézet és a mazsolát, majd habosra keverjük.

A kétféle lisztet és a szegfűborsot egy tálba szitáljuk, majd a szitában visszamaradt korpát is beleborítjuk. Szétmorzsoljuk benne a vajdarabkákat.

Hozzáadjuk a sütőtökös keveréket, és fakanállal jól elkeverjük. A maszszát az előkészített formába töltjük, és a tetejét elsimítjuk. Rászórjuk a tökmagot. Addig sütjük, amíg szépen megnő, aranybarnára sül, és tapintásra szilárdnak érezzük (50-60 perc).

10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk. Még melegen megkenjük 2 kiskanál mézzel. Langyosan tálaljuk. Akkor a legjobb, ha még aznap elfogyasztjuk.

Tipp:

• Sütőtök helyett sonkatökkel is elkészíthetjük a kalácsot. • Fűszeres sütőtökös muffinhoz a folyékony masszát a muffinsütő tálkáiba helyezett 12 papírba kanalazzuk. Tökmaggal megszórva 20-25 percig sütjük. • A sütőtökös kalácsot datolyával és dióval is elkészíthetjük. A mazsola helyett 8 dkg összevágott aszalt datolyát és 3 dkg darabolt diót teszünk a masszába. A tetejét tökmag helyett félbevágott dióbéllel díszítjük.

Miért egészséges?

• A sütőtöknek magas a víztartalma, s ennek következtében alacsony az energiatartalma: 100 g-onként csak 15 kcal. Szénhidrát, kálium, kalcium, A- és C-vitamin is van benne. Kiváló béta-karotin-forrás, ezenkívül különféle antioxidánsokat tartalmaz, így luteint és zeaxantint. • Ha a sütőtököt gőz fölött pároljuk, megőrizzük a benne található vízoldékony C-vitamint is. Ha vízben főzzük meg, lehetőleg ne használjunk sok vizet.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 szelet), energia 240 kcal (1001 kJ), fehérje 4 g, zsír 11 g (ebből telített 7 g), szénhidrát 33 g, (ebből cukor 15 g), rost 2 g, A-vitamin, B1-, B6-vitamin, réz, szelén, cink


Fűszeres sütőtökös kalács recepthez kapcsolódó receptek

Fűszeres sütőtökös kalács

Fűszeres sütőtökös kalács

Ez a sütőtökös kalács elég tartalmas ahhoz, hogy egymagában, vaj nélkül is fogyaszthassuk. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így egészséges tápanyagokkal egészíti ki az étrendet.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés