Fűszeres zöldségpogácsa recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Ezt a pompás vegetáriánus fogást a gyermekek is kedvelik. Az egészséges hozzávalókból készült pogácsa pita kenyérrel, salátával és lila hagymából készülő pikáns mártással kerül az asztalra.
- 40 dkg konzerv vesebab
- 2 fej lila hagyma (összesen kb. 20 dkg)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vörös borecet
- 20 dkg apró sampinyongomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál garam masala (indiai fűszerkeverék)
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 csomó menta
- 0 só és fekete bors
- 4 pita kenyér
Elkészítés
A babot alaposan leöblítjük és papírtörlőn jól lecsepegtetjük. A hagymát megtisztítjuk.
A mártáshoz egy lábosban felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat. Az egyik hagymát vékony karikákra vágjuk, az ecettel és a cukorral együtt a lábosba tesszük. Felforraljuk, majd alacsonyabbra állítjuk a hőfokot, és a hagymát fedő nélkül 15–20 percig pároljuk, míg puha és kissé ragacsos nem lesz. Időnként megkeverjük. A lábost levesszük a tűzhelyről és melegen tartjuk.
Közben a másik hagymát négyfelé vágjuk és robotgépbe tesszük. A gombát megtisztítjuk, a hagymához adjuk és együtt felaprítjuk.
Serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat. Beletesszük a hagymás gombát és magas hőfokon állandóan kevergetve 5–8 percig pirítjuk, míg aranybarna nem lesz és a leve el nem fő. Belekeverjük a garam masalát és a lisztet, majd egy percig főzzük.
A mentából 2 evőkanálra valót megmosunk, megszárítunk és összevágunk. A lábost levesszük a tűzhelyről, és beletesszük az összevágott mentát. Sóval és borssal ízesítjük.
A vesebabot egy mélytányérban jól szétnyomkodjuk és hozzáadjuk a kihűlt hagymás-gombás masszához. Négy adagra osztjuk, belisztezzük a kezünket, és mindegyik adagból egy egypogácsát formázunk.
Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, és a babpogácsákat magas hőfokon 6–8 perc alatt aranybarnára sütjük. Felmelegítjük a pita kenyereket.
A kisütött pogácsákat egy meleg tálra vagy négy külön tányérra tálaljuk, és rámerjük a mártást. A meleg pita kenyerekkel kínáljuk. Zöld saláta illik hozzá.
Tipp:
JÓ TUDNI: Fontos, hogy a vesebabot jól lecsepegtessük, mielőtt a hagymás-gombás masszához kevernénk, mert ha túl sok levet tartalmaz, a pogácsák szétesnek.
A recept tápértéke:
TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN: 461 kcal/1936 kJ energia, 73 g szénhidrát, 15 g fehérje, 13 g zsír (ebből 2 g telített zsírsav), vitaminok: B-vitaminok és E-vitamin.