Fűszeres zöldségpogácsa

Fűszeres zöldségpogácsa

Ezt a pompás vegetáriánus fogást a gyermekek is kedvelik. Az egészséges hozzávalókból készült pogácsa pita kenyérrel, salátával és lila hagymából készülő pikáns mártással kerül az asztalra.

4 személyre

  • 40 dkg konzerv vesebab
  • 2 fej lila hagyma (összesen kb. 20 dkg)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vörös borecet
  • 20 dkg apró sampinyongomba
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál garam masala (indiai fűszerkeverék)
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csomó menta
  • 0 só és fekete bors
  • 4 pita kenyér
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A babot alaposan leöblítjük és papírtörlőn jól lecsepegtetjük. A hagymát megtisztítjuk.

A mártáshoz egy lábosban felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat. Az egyik hagymát vékony karikákra vágjuk, az ecettel és a cukorral együtt a lábosba tesszük. Felforraljuk, majd alacsonyabbra állítjuk a hőfokot, és a hagymát fedő nélkül 15–20 percig pároljuk, míg puha és kissé ragacsos nem lesz. Időnként megkeverjük. A lábost levesszük a tűzhelyről és melegen tartjuk.

Közben a másik hagymát négyfelé vágjuk és robotgépbe tesszük. A gombát megtisztítjuk, a hagymához adjuk és együtt felaprítjuk.

Serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat. Beletesszük a hagymás gombát és magas hőfokon állandóan kevergetve 5–8 percig pirítjuk, míg aranybarna nem lesz és a leve el nem fő. Belekeverjük a garam masalát és a lisztet, majd egy percig főzzük.

A mentából 2 evőkanálra valót megmosunk, megszárítunk és összevágunk. A lábost levesszük a tűzhelyről, és beletesszük az összevágott mentát. Sóval és borssal ízesítjük.

A vesebabot egy mélytányérban jól szétnyomkodjuk és hozzáadjuk a kihűlt hagymás-gombás masszához. Négy adagra osztjuk, belisztezzük a kezünket, és mindegyik adagból egy egypogácsát formázunk.

Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, és a babpogácsákat magas hőfokon 6–8 perc alatt aranybarnára sütjük. Felmelegítjük a pita kenyereket.

A kisütött pogácsákat egy meleg tálra vagy négy külön tányérra tálaljuk, és rámerjük a mártást. A meleg pita kenyerekkel kínáljuk. Zöld saláta illik hozzá.