Garnélás bulgursaláta recept

Garnélás bulgursaláta

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
1421

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A búzatöret vagy más néven bulgur durvára őrölt, előfőzött búzamag, ezért gyorsan elkészül. Érdemes mindig tartani belőle a kamrában, hogy salátákhoz és meleg ételekhez adhassuk. Ez a saláta tökéletes nyári ebéd, amit akár kirándulásra is magunkkal vihetünk, de a kerti büféasztalon is jól mutat.

4 személyre

  • 1 db sárgarépa durvára reszelve
  • 1 db paradicsom kockákra vágva
  • 25 dkg búzatöret (bulgur)
  • 6 db bébikukorica felkarikázva
  • 0.5 db uborka kockákra vágva
  • 1 kis fej lila hagyma nagyon vékonyra felkarikázva
  • 20 dkg főtt garnéla páncéljából kibontva

A limonellás-csilis öntethez

  • só és fekete bors
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2 evőkanál limonellalé
  • 0.25 kiskanál csilipehely

Elkészítés

Egy lábasba szórjuk a búzatöretet, majd felöntjük 6,5 dl vízzel. Felforraljuk, és alacsony hőfokon 10 perc alatt puhára főzzük, ezalatt az összes vizet magába szívja. Ezután egy lapos tálba borítjuk, szétterítjük, és hűlni hagyjuk.

A hagymát, a sárgarépát, a paradicsomot, a kukoricát, az uborkát és a garnélát egy nagy salátástálba tesszük. Hozzáadjuk a búzatöretet, és az egészet elvegyítjük.

Az öntethez összekeverjük az olajat, a limonella levét, a fokhagymát és a csilipelyhet. Sózzuk, borsozzuk, végül a salátára öntjük, és összeforgatjuk vele. Fogyasztásig lefedve a hűtőszekrénybe tesszük.

Tipp:

• A búzatöretet garnélarák helyett 20 dkg kockákra vágott feta sajttal vagy tofuval is összekeverhetjük. Készítsünk sonkás búzatöretet. A megfőzött búzatörethez 15 dkg vékonyan felszelt, a zsíros részektől megtisztított és csíkokra vágott pármai vagy serranói sonkát, 3 összevágott újhagymát, 1 kicsumázott és kockákra vágott piros húsú paprikát, 20 dkg félbevágott koktélparadicsomot és 3 evőkanál kapribogyót keverünk. Elkészítjük az öntetet: 4 evőkanál extra szűz olívaolajat, 2 evőkanál vörösborecetet, 1 kiskanál mézet és 6 összezúzott jamaicai szegfűborsot összekeverünk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összeforgatjuk a salátával.

Miért egészséges?

• A búzatöret megfelelő mennyiségben tartalmaz keményítőtartalmú szénhidrátot, élelmi rostot és különféle B-vitaminokat, mivel – a korpa kivételével – a búzamag valamennyi, tápanyagokban gazdag külső rétege megőrződik benne. A nyers zöldségek nemcsak színesebbé és ropogósabbá teszik a salátát, de antioxidáns vitaminokkal is gazdagítják. A garnéla, a többi tengeri állathoz hasonlóan, sok jódot tartalmaz, amely fontos szerepet játszik a pajzsmirigy működésében.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 399 kcal (1664 kJ), fehérje 19 g, zsír 13 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 53 g, (ebből cukor 5 g), rost 2 g, B12-vitamin, A-vitamin, niacin, réz, vas, B1-, C-, E-vitamin, kalcium, kálium, szelén, cink


Garnélás bulgursaláta

Garnélás bulgursaláta

A búzatöret vagy más néven bulgur durvára őrölt, előfőzött búzamag, ezért gyorsan elkészül. Érdemes mindig tartani belőle a kamrában, hogy salátákhoz és…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés