Gazdag kalács recept

Gazdag kalács
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
tideedit

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
2188

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a kalács a sok tölteléktől lesz igazán "gazdag", és az elkészítése sem ördöngősség.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 25 dkg rétesliszt
  • 15 dkg sima liszt
  • 3 db tojás
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg barna cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat, vagy 1 cs. vaníliáscukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • őrölt fahéj
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 3 evőkanál szilvalekvár
  • őrölt fahéj
  • kimagozott meggy, lehet aszalt is de akkor előzőleg be kell áztatni
  • mazsola, vagy birsalmasajt
  • aprított dió, mogyoró
  • csokireszelék

Elkészítés

A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, és hozzáadjuk a tojásokat, a megolvasztott vajat és a mézet, a feltutatott élesztőt, a citrom reszelt héját és a fahéjat is. Jól megdagasztjuk, majd lanyos helyre téve duplájára kelesztjük 20-30 perc alatt.

Ismét átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, 3 részre vágjuk. Az egyiket megkenjük szilvalekvárral, fahéjjal megszórjuk, feltekerjük. A másodikat megszórjuk a meggyel, mazsolával, feldarabolt birsalmasajttal, ezt is feltekerjük. A megmaradt tésztára ráhintjük az aprított diót, vagy mogyorót és a csokireszeléket, ezt is felgöngyöljük.

A három rudat szépen összefonjuk. és kerek formára igazítjuk, a végeknél kissé összenyomkodjuk. Kikent kuglófsütőformába helyezzük, a tetejét lekenjük egy kevéske tejes mézes keverékkel, megszórjuk aprított dióval, amely kissé megpírul majd a tetején. További 30 percig kelesztjük meleg helyen.

Langyos sütőbe helyezzük, majd 190 fokon 40-45 percig sütjük. A formából kiborítjuk, majd hűlni hagyjuk, ha már teljesen kihűlt csak akkor szeleteljük.


Gazdag kalács recepthez kapcsolódó receptek

Gazdag kalács

Gazdag kalács

Ez a kalács a sok tölteléktől lesz igazán "gazdag", és az elkészítése sem ördöngősség.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés