Gerbeaud torta vagyis Zserbó torta recept

Gerbeaud torta vagyis Zserbó torta
3.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Helen2015

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
3243

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Egy kissé átvariáltam a Kakaós Mézes Zserbó receptet, mert úgy gondoltam néha jó egy kis változatosság. Nem volt rossz ötlet tortává változtatni. Kislányom is imádta, tehát született egy új recept, remélem ti is szeretitek majd.

8 személyre

  • A tésztához
  • 180 gr of porcukor
  • 2 db egész tojás
  • 4 evőkanál olvasztott méz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 50 gr kakaópor
  • 4 evőkanál tej
  • 160 gr sótlan vaj
  • 450 gr finomliszt

A krémhez:

  • 300 gr sotlan vaj
  • 250 gr porcukor
  • 4 db tojássárgája
  • 700 ml tej
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 tábla keserű vagy étcsoki a bevonáshoz, oldalához

Elkészítés

Tészta elkészítése: Morzsoljuk el kézzel a lisztet és a vajat, majd tegyük hozza a tejet, kakaót, tojásokat, szódabikarbonát, olvasztott mézet és a porcukrot. Jól dolgozzuk össze majd osszuk a tésztát 5 egyenlő részre.

Minden lapot nyújtsunk ki egy közepes torta sütő lapjának nagyságára. Ha nem tudunk szép kör alakúra nyújtani, akkor tegyük rá a torta formánk kivehető kerek aljat és késsel vágjuk körbe a tésztát. Tepsi hátán süssük ki a lapokat. Kb. 5 perc laponként. Majd rácson hűtsük ki teljesen.

Nem kell aggódnunk ha nem lesznek szépek a lapok, úgyis meg lesz töltve és krémmel, majd csokoládéval be lesz vonva az oldala.

Krém készítése: Egy lábasban a tojássárgáját, tejet és lisztet folyamatosan kevergetve (kézi habverővel) sűrű krémmé főzzük. Majd amikor teljesen kihűlt adjuk hozza a szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot. Én szeretek adni hozza egy csomag vaníliás cukrot is.

Úgy osszuk a krémet, hogy minden lapra jusson, beleértve a tetejét és az oldalát is. Vagyis az elsőt megkenjük, ráhelyezzük a következőt és így tovább. Majd a tetejét szórjuk meg jól kakaóporral.

Tegyük a tortát a hűtőbe (nem a fagyasztóba) kb. 1 órára.

Csokoládé bevonat készítése: Tördeljük össze a csokoládét majd helyezzük egy hőálló üveg vagy fém tálba. Folyamatosan kevergetve gőz fölött olvasszuk meg.

Tanácsom az, hogy vagy sütőpapírral vagy szilikonos mintás savval készítsük a bevonást. Vágjunk le akkor darab sávot amekkora körbe éri a tortat és ici picit magasabb mint a tortánk. Kb. 2-3 mm. Majd az olvasztott csokoládét kenjük a savra és hagyjuk dermedni 10 percig.

Ezután vegyük fel óvatosan és illesszük a torta oldalara, amely be van vonva krémmel. Jól nyomkodjuk (finoman) hozzá, hogy mindenhol simán odasimuljon. Majd tegyük hűtőbe (nem fagyasztóba) 10 percre. Ezután finoman fejtsük le a papírt vagy szilikont. Egyik kezünkkel fogjuk le majd a másikkal pedig fejtsük.

Én szeretem az első lapot egy üveg vágólapra helyezni, de hagymavágó deszka is jó. Így könnyen az összeállított sütit a hűtőbe helyezni. Hagyjuk ott pihenni egy éjszakán át.

A hűtőben eláll 2 hétig és fagyasztani is lehet letakart edényben. Amikor kiolvasztjuk, akkor szórjuk meg újra egy kis kakaóporral és tálaljuk.


Gerbeaud torta vagyis Zserbó torta recepthez kapcsolódó receptek

Gerbeaud torta vagyis Zserbó torta

Gerbeaud torta vagyis Zserbó torta

Egy kissé átvariáltam a Kakaós Mézes Zserbó receptet, mert úgy gondoltam néha jó egy kis változatosság. Nem volt rossz ötlet tortává változtatni. Kislányom is imádta, tehát született egy új recept, remélem ti is szeretitek majd.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés