Gesztenyeparfé

Gesztenyeparfé

Kínában már 3000 évvel ezelőtt ismerték a fagylaltot. Szétmorzsolt gyümölcsöket kevertek össze hóval és jégdarabokkal.

4 személyre

  • 50 dkg gesztenye
  • 1 l tej
  • 12 dkg cukor
  • 5 dl tejszín
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál maraschino
  • 2 dkg cukrozott citromhéj
  • 10 dkg mazsola
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Tisztítsuk meg a gesztenyét (l. 258. o.), majd forraljuk fel 7,5 dl tejben. Főzzük puhára (kb. 30 perc). Néhány szem gesztenyét tegyünk félre. A többit törjük át sűrű szitán, majd 4 púpozott evőkanál gesztenyepürét keverjünk össze a cukorral.

Forrósítsuk fel egy serpenyőben a maradék (2,5 dl) tejet, a tejszín felét (2,5 dl) és a sót. Amikor a szélén kis buborékok jelennek meg, folyamatosan keverjük még fél percig, de ne engedjük felforrni. Még forrón keverjük kicsinyenként a gesztenyepüréhez.

Hagyjuk kihűlni, közben időnként keverjük meg. Fagyasszuk a mélyhűtőben 2-3 óra hosszat, majd pépesítsük turmixgépben. Keverjük bele a maraschinót, a cukrozott citromhéjat és a mazsolát.

Mély tálba téve fagyasszuk ismét a mélyhűtőben 20 percig, majd borítsuk ki egy lapos tálra. Verjünk a maradék tejszínből kemény habot, töltsük nyomózsákba, és díszítsük vele a parfét. Vagdossuk össze a félretett gesztenyeszemeket, és szórjuk a parféra.