Gesztenyepüré torta - gluténmentes recept
Beküldő: Ágica Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Évek óta, Lajos Mari receptje alapján készítem, nagyon nagyon finom!! :) Csupán, annyit módosítottam a recepten, hogy gluténmentesen készítem! :)
A recept hozzávalói ( személyre)
Piskótához:
- 8 db tojás
- 1 csipet só
- 8 evőkanál kristálycukor
- 7 evőkanál rizsliszt ( GM )
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 400 g gesztenyepüré (mélyhűtött)
- 2 evőkanál rum
- 3 db tojássárgája
- 80 g kristálycukor
- 2.5 dl tejszín
A díszítéshez:
- 1 csomag habfixáló (10 g)
- 2 dl tejszín
- 50 g gesztenyepüré
- 15 dkg tortabevonó étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
- kekszek, csokoládé darabkák
- 5 dkg gesztenye massza
Elkészítés
Megsütjük a piskótát.
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket kemény habbá verjük a sóval, majd belekeverjük a kristálycukrot, és továbbkeverjük vele. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, és megint továbbverjük. Legvégül, kanalanként beletesszük a sütőporral és kakaóporral elvegyített lisztet, és eldolgozzuk.
Sütőpapírral kibélelt, 24 cm - es tortaformába öntjük, és előmelegített sütőbe. Kb: 40 perc alatt, készre sütjük.
A töltelékhez a szobahőmérsékleten felengedett gesztenyepürét összedolgozzuk 2 ek. rummal. A tojássárgákat és a kristálycukrot, meleg vízfürdőbe állított habüstben sűrű krémmé keverjük, aztán kivesszük a vízből, és kanalanként a gesztenyemasszához adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd lazán összeforgatjuk a krémmel.
A tortát 3 lapra vágjuk. Az alsót tálcára helyezzük, majd megkenjük a krém egyharmadával, ismét tortalap, és egyharmad rész krém, végül a harmadik tortalap, és a maradék krém következik.
A díszítéshez a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt. Vékonyan megkenjük vele a torta oldalát. Tetejét olvasztott csokoládéval leöntöm, majd kicsit hűtőbe teszem. Ha megdermedt a csokoládé a tetején, az oldalát, és a szélét, tejszínnel kidíszítem, a közepét pedig a kekszekkel, csokoládé darabkákkal vidámítjuk! :)