Gesztenyés habroló recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Sok gesztenyét vásároltam az idén, és kerestem hozzá egy jó kis receptet. A gesztenyemasszát is én készítettem friss gesztenyéből.
- 400 g leveles tészta
- 35 dkg gesztenyemassza
- 0.5 dl rum
- 4 db tojássárgája
- 8 dkg kristálycukor
- 2 tasak bourbon vaníliás cukor
- 2.5 dl tejszín
- 1 tasak habfixáló
- 1 evőkanál natúr zöld pisztácia
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés
1. A habrolóhoz lisztezett munkalapon 3 mm vastag, 20x30 cm-es téglalapra nyújtjuk a tésztát, és 14 db 2 cm széles csíkra vágjuk. Vékonyan megkenjük tojássárgájával, majd kissé egymásra csúsztatva, csigavonalban haladva feltekerjük 14 fém habtölcsérre/-hengerre.
2. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot, ráfektetjük a tésztarolókat, és 20 percig sütjük. 1-2 percig hűlni hagyjuk, aztán finom csavarással kihúzzuk a fémtölcséreket a tésztából, és hagyjuk egészen kihűlni.
3. A krémhez a gesztenyemasszát (ha mélyhűtött, előzőleg hagyjuk felengedni), simára keverjük a rummal. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, gőz fölött habosra felverjük. Leemeljük a gőzről, több részletben összedolgozzuk a gesztenyével. A jól behűtött tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd kanalanként, lazán beleforgatjuk a masszába. Csillagcsőrős habzsákba szedjük, 15 percre betesszük a hűtőszekrénybe.
4. A pisztáciát darabosra vágjuk. Megtöltjük a tésztarolókat a krémmel, némi távolságra egymástól rácsra sorakoztatjuk őket (a rács alá sütőpapírt vagy alufóliát terítünk). A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd a rolók tetejére csorgatjuk úgy, hogy a tészta imitt-amott kilátsszon. Amikor dermedni kezd, megszórjuk a pisztáciával, és hagyjuk egészen megkötni. Fogyasztásig hidegen tartjuk.