Gesztenyés szelet

Gesztenyés szelet

Finom krémes sütemény.

4 személyre

  • Tészta hozzávalói 20 x 30 cm-es tepsihez:
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg margarin
  • 0.25 csomag sütőpor
  • 0.5 evőkanál kakaó (cukrozatlan)

Krém hozzávalói:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0.75 csomag vaníliás pudingpor (3/4 csomag)
  • 25 dkg margarin
  • 0.5 db rumaroma (v. rum)
  • 2 dl tej
  • 4 dl habtejszín (v. hulala)
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral.

A margarint olvasszuk fel, majd hűtsük ki, és állandó keverés mellett csorgassuk a cukros-tojáshoz, és keverjük még 1-2 percig.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá. A lisztet keverjük össze a kakaóval és a sütőporral.

Ezután a keményre felvert hab felét fakanállal keverjük hozzá a masszához, majd kanalazzuk rá a megmaradt habot, szitáljuk rá a sütőporos-kakaós lisztet. Végül óvatosan keverjük össze a masszát.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a habos-masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, helyezzük egy rácsra, és hűtsük ki egészen a tésztát.

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel. Ezután adjuk hozzá a maradék tejet, 10 dkg porcukrot, és kevergetve főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki egészen mielőtt a krémhez kevernénk.

A margarint keverjük habosra a maradék porcukorral, a vaníliás cukorral, a gesztenyemasszával, és a rumaromával. Ezután adjuk hozzá a kihűlt pudingot, és keverjük jó habosra a krémet.

A kihűlt tésztáról húzzuk le a sütőpapírt, majd helyezzük vissza a tepsibe. Ezután kanalazzuk rá a gesztenyés krémet, majd simítsuk el egyenletesen.

A habtejszínt (v. hulalát) verjük kemény habbá, majd kanalazzuk rá a gesztenyés krém tetejére, és szintén simítsuk el egyenletesen. Ezután a hab tetejét díszítsük ízlés szerint., majd tegyük 1-2 órára (v. egész éjszakára) hűvös helyre, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt vízbe mártott késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.