Göcseji babpörkölt

Göcseji babpörkölt

A göcseji babpörkölt egy igazi téli, férfias étel, de a receptet nemcsak férfiaknak ajánljuk.

6 személyre

  • 40 dkg száraz bab
  • 1 szál házi kolbász (csípősen az igazi)
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál házi zsír vagy olaj
  • tetszés szerinti őrölt pirospaprika, só (én nem használtam, vigyázni is kell vele a kolbász elég sós!!)
  • tálalásnál tetszés szerint tejföl
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az előző este beáztatott babot enyhén sós vízben puhára főzzük. A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük a felhevített zsíradékon, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát és együtt dinszteljük tovább, vigyázva, hogy meg ne égjen. Hozzáadjuk az ízlés szerinti őrölt pirospaprikát, majd felöntjük egy kevés bablével és jól átfőzzük.

A karikára vágott kolbászt összekeverjük a leszűrt babbal és a hagymás lébe tesszük. Annyi bablével öntjük fel, ami éppen ellepi. Jól összeforraljuk. Megkóstoljuk, és ha kell, utánasózhatunk még.

Tálalásnál friss kenyeret, és tejfölt kínálunk mellé.

Jó étvágyat kívánok hozzá!