Gombafejen sült fürj recept

Gombafejen sült fürj
4.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
2565

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A gombafejeken tálalt fürj petrezselyemmel, citrommal és fokhagymával olaszosan ízesített különleges, ámde gyorsan elkészíthető előétel.

4 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 db konyhakész fürj
  • 8 ág kakukkfűágacska
  • 4 db babérlevél
  • 4 lapos nagyfejű sampinyongomba
  • 1 kis csomó petrezselyem
  • 1 db citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, fekete bors

Elkészítés

A sütőt 230 °C-ra (légkeveréses sütőt 210 °C-ra, gázsütőt 5. fokozaton) előmelegítjük. Az olajat és a vajat tűzálló tálba tesszük, és a sütő felső részébe állítjuk.

A fürjeket megmossuk és szárazra töröljük. A kakukkfüvet megmossuk és 2-2 ágacskát, illetve egy-egy babérlevelet a madarak belsejébe helyezünk. A gombát megtisztítjuk, és a tönköket levágjuk.

A gombafejeket a tálba fektetjük, és minden gombafejre egy-egy fürjet teszünk. A szárnyasokat és a gombafejek peremét megkenjük olajjal és vajjal, majd sóval és borssal fűszerezzük.

A fürjeket 15–20 percig sütjük, ill. addig, amíg a húsba szúrt tű mellett kibuggyanó folyadék átlátszó nem lesz. A sütési idő felénél még egyszer zsiradékkal meglocsoljuk a húst és a gombát.

Közben megmossuk a petrezselymet, szárazra töröljük, és két evőkanálnyi mennyiséget összevágunk. A citrom felének lereszeljük a héját. A fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk. Az egészet egy csészében jól összekeverjük.

Néhány perccel a sütés vége előtt a fürjeket megszórjuk a zöldfűszer-fokhagyma keverékkel, és készre sütjük.

Tipp:

Az itt felhasznált zöldfűszer-fokhagyma keverék Olaszországban gremolataként ismert, és előszeretettel használják a különböző tészta és zöldségételek fűszerezéséhez, díszítéséhez.

A recept tápértéke:

TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN: 335 kcal/1407 kJ energia, 1 g szénhidrát, 31 g fehérje, 23 g zsír (ebből 4 g telített zsírsav), vitaminok: B-vitaminok és E-vitamin


Gombafejen sült fürj

Gombafejen sült fürj

A gombafejeken tálalt fürj petrezselyemmel, citrommal és fokhagymával olaszosan ízesített különleges, ámde gyorsan elkészíthető előétel.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés