Gombaleves

Gombaleves

E hagyományos leves fűszeres gomba aromáját a fokhagyma, a petrezselyem és a szerecsendió még inkább kiemeli. Egy kevés tejföl hozzáadásával még finomabbá tehetjük.

4 személyre

  • 15 dkg barna kenyér
  • 1.2 l zöldségalaplé
  • 1 kis fej hagyma fele vagy
  • 1 db mogyoróhagyma
  • 65 dkg barna sampinyongomba
  • 3 szál petrezselyem
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet frissen reszelt szerecsendió vagy őrölt szerecsendió-virág
  • fokhagymagerezd
  • só, fekete bors
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A kenyeret egy kevés vízbe beáztatjuk, és az alaplét felforraljuk.

A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk és durvára összevágjuk. A petrezselymet leöblítjük, szárazra töröljük és összevágjuk.

Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, és a hagymát megpirítjuk benne. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, és a fazékba tesszük. A gombát hozzáadjuk, és addig pirítjuk, míg levet nem enged, majd rászórjuk a petrezselymet.

A kenyeret kinyomkodjuk és összekeverjük a gombával. Hozzáadjuk a levest és a szerecsendiót. Az egészet felforraljuk, és félig lefedve 15–20 percig alacsony hőfokon főzzük.

Enyhén áttörjük: nagyjából krémes állagú, de egy kicsit darabos legyen. Felmelegítjük, sóval és borssal fűszerezzük.