Gombás lencsefasírt recept

Gombás lencsefasírt
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
533

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Tálaláskor a langyosra hűlt fasírtot, én pl. céklasalátával kínáltam, de ízlés szerint köretet is készíthetünk hozzá.

3 személyre

  • Hozzávalók 10-12 db fasírthoz:
  • 20 dkg lencse
  • 20 dkg gomba
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 db vöröshagyma (kisebb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 db zöldségleveskocka
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál köménymag
  • őrölt bors (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál mogyoróolaj (v. étolaj)

Elkészítés

A lencsét válogassuk át, majd alaposan mossuk meg. Ezután tegyük fel főni annyi vízbe, hogy jól ellepje. A főzőlébe tegyük bele a leveskockát és kb. egy teáskanál sót, majd főzzük puhára. Arra figyeljünk nehogy szétfőjenek a lencseszemek. Amikor már kellően megpuhult, szűrjük le a levet, majd a lencsét hűtsük ki teljesen.

A gombát, és a vöröshagymát vágjuk fel apróra. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd pároljuk üvegesre a hagymát. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott gombát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk még zsírjára sül. (közben többször keverjük meg) A készre párolódott gombát ezután szintén hűtsük ki teljesen.

A köménymagot egy teflon serpenyőbe pár pillanat alatt pörköljük meg, majd egy mozsárban törjük össze.

Egy tálba tegyük bele a kihűlt lencsét, majd adjuk hozzá a szintén kihűlt gombát, a zsemlemorzsát, a köménymagot, sót, pirospaprikát, ízlés szerint őrölt borsot, és az egész tojást. Ezután kézzel, alaposan gyúrjuk össze úgy, hogy egy formázható masszát kapjunk. (amennyiben túl száraz lenne a massza, akkor kanalazzunk hozzá a lencse főzőlevéből egy-két evőkanálnyit)

Az összegyúrt masszából, nedves kézzel formázzunk pogácsákat, majd forgassuk bele zsemlemorzsába.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg mogyoróolajjal. Ezután helyezzük rá a megformázott lencsepogácsákat, majd mindegyiket spricceljük meg szintén mogyoróolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint körettel, és salátával kínáljuk. Én csak céklasalátával tálaltam, így is nagyon laktató volt.


Gombás lencsefasírt recepthez kapcsolódó receptek

Gombás lencsefasírt

Gombás lencsefasírt

Tálaláskor a langyosra hűlt fasírtot, én pl. céklasalátával kínáltam, de ízlés szerint köretet is készíthetünk hozzá.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés