Gombás pite

Gombás pite

A változatosság gyönyörködtet: a töltelékhez használjunk vegyesen csiperkegombát, laskagombát, rókagombát, vargányát és shiitake gombát.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 10 dkg lágy vaj
  • 50 dkg BL112-es búzaliszt és egy kevés a nyújtáshoz
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 kiskanál só

A töltelékhez:

  • 1 db tojássárgája 2 evőkanál tejbe keverve
  • 2 dkg vaj
  • 50 dkg gomba, vegyesen
  • 4 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 1 kiskanál apróra vágott friss kakukkfű
  • 50 dkg hagyma
  • 25 dkg habtejszín
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt 2,5 dl langyos vízben felfuttatjuk, és a vajjal, a tojással és a sóval együtt a liszthez adjuk. Kézi mixer dagasztókarjával az egészet jól összegyúrjuk, majd meleg helyen, lefedve 30 percig kelni hagyjuk.

Közben megtisztítjuk a gombát, törlőpapírral megtörölgetjük, és durvára vágjuk. Megtisztítjuk a hagymát és a fokhagymát. A hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát, és 5 percig fonnyasztjuk. Belekeverjük a tejszínt, és kb. 2 perc alatt besűrítjük.

Belekeverjük a petrezselymet, a kakukkfüvet, a sót, a borsot és a citromlevet. Lehúzzuk a tűzről, beleütjük a tojást. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 4-es fokozat) előmelegítjük; a formát kikenjük.

A tésztát a belisztezett munkalapon 10 percig gyúrjuk, és fél cm vastagra nyújtjuk. A sütőformát fejjel lefelé a tésztára tesszük, és kivágunk a formánál valamivel nagyobb tésztalapot, s a közepét kilyukasztjuk. A megmaradt tésztát kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. Megtöltjük a gombával, ráhelyezzük a kerek tésztalapot, és a peremét a formába nyomkodjuk. Bekenjük a tojásos tejjel, és 60 perc alatt kisütjük.