Gombás ravioli zöldfűszeres mártással recept

Gombás ravioli zöldfűszeres mártással
2.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
6952

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A készen vásárolt ravioli ízét nem lehet egy lapon említeni a frissen készített, pikáns töltelékkel töltött, selymes tapintású házi tésztáéval. Ez ugyan nem egy percek alatt elkészíthető fogás – a tészta gyúrása ugyanis elég sok időbe telik –, az eredmény azonban egy pompás étel. Kínáljunk utána friss gyümölcsöt.

6 személyre

  • só és fekete bors
  • 10 dkg friss teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 2 db tojás
  • 5.5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma összevágva
  • 45 dkg gomba apróra vágva
  • 1 kiskanál friss majoránna apróra vágva vagy bkiskanál szárított majoránna
  • 3 dkg szárított vargánya beáztatva, lecsepegtetve és apróra vágva
  • 4 db mogyoróhagyma összevágva
  • 3 evőkanál konyak
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld vagy bazsalikom apróra vágva
  • 1 adag frissen gyúrt házi tészta
  • 25 dkg zsenge hüvelyes cukorborsó
  • 2 evőkanálnyi zsenge apró kakukkfűhajtás
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj (elhagyható)

A zöldfűszeres-fokhagymás mártáshoz

  • 1 gerezd fokhagyma összevágva
  • 1.75 dl száraz fehérbor
  • 4 db cukkini vékonyan felszeletelve vagy felkockázva
  • 7.5 dl csirke- vagy zöldségalaplé
  • 1 evőkanál friss kakukkfűlevél vagy
  • 0.25 kiskanál szárított kakukkfű

Elkészítés

Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a mogyoróhagymát, néhány másodpercig pirítjuk, majd beletesszük a fokhagymát és a gombát. Magas hőfokon, állandó kevergetés mellett megpirítjuk, majd mérsékeljük a hőfokot, és addig pároljuk, amíg a keverék összeesik (kb. 10 perc).

Ráöntjük a konyakot, és kevergetve addig sütjük, amíg elfövi a levét. Levesszük a tűzhelyről, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Hozzáadjuk a vargányát, a zsemlemorzsát, a parmezán sajtot, a tojást, a petrezselymet vagy a bazsalikomot, valamint a majoránnát. A keveréknek nedves, tapadós krémet kell alkotnia. Betesszük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tésztát.

A nyers tésztacipót négyfelé vágjuk, és egyenként kinyújtjuk. Ha géppel nyújtjuk a tésztát, a második legvékonyabb beállítást használjuk, de kézzel is kinyújthatjuk belisztezés nélkül. A tésztalapokat 2-2, egyenként 10×50 cm-es csíkra vágjuk.

Egy tésztacsíkot a munkalapra fektetünk. Egymástól 5 cm-es távolságra kb. 1 kiskanálnyi töltelékhalmokat teszünk a tésztára. Ügyeljünk rá, hogy a kupacok között elegendő hely maradjon arra, hogy a fedőlapot a töltelékek körül az alsó laphoz nyomkodjuk.

A töltelékek körül kissé megnedvesítjük a tésztát. Ráterítjük a fedő tésztacsíkot, amelyet a töltelékek körül szorosan az alsó laphoz nyomkodunk, hogy a tölteléket jól körülzárjuk. Derelyevágóval vagy éles késsel négyzetekre vágjuk.

Óvatosan széthúzzuk a raviolikat, és lisztbe forgatjuk őket, majd tálcára helyezve betesszük a hűtőbe. A maradék töltelékből és a nyers tésztából elkészítjük a többi raviolit is.

A zöldfűszeres-fokhagymás mártáshoz egy lábasban összekeverjük az alaplét, a bort és a fokhagymát. Felforraljuk, és magas hőfokon 5-10 percig főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek. Hozzáadjuk a kakukkfüvet meg a cukkinit, és mérsékelt hőfokon 5-10 percig tovább főzzük, ennyi idő alatt a cukkini megpuhul, a szósz pedig besűrűsödik.

Közben 4-5 perc alatt, vagy amíg a felszínre emelkedik, kifőzzük a raviolit úgy, hogy „al dente” (harapható) maradjon. A főzés utolsó 1 percében hozzáadjuk a hüvelyes cukorborsót. Leöntjük a főzővizet, majd jól lecsepegtetjük a borsót és a tésztát.

Nem túl mély levesestányérokba szedjük a raviolit és a borsót, majd rákanalazzuk a cukkinit meg a mártást. A tetejére szórjuk a kakukkfüvet, és tetszés szerint rácsurgatunk egy kevés olívaolajat. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Ízesítsük a házi tésztát aszalt paradicsom vagy feketeolajbogyó-krémmel. • A raviolit a házi tészta helyett vonton-tésztalapokból is elkészíthetjük, de vásárolhatunk friss lasagnelapokat is, amelyeket szükség szerint kissé vékonyabbra nyújtunk.

Miért egészséges?

• A gombának alacsony a zsír- és az energiatartalma, ugyanakkor hasznos mennyiségű rezet és többféle B-vitamint is tartalmaz. • A zsenge cukorborsó kiváló C-vitamin és rostforrás.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 573 kcal (2389 kJ), fehérje, 25 g, zsír 18 g (ebből telített 5 g), szénhidrát 70 g, (ebből cukor 5 g), rost 6 g, kalcium, réz, A-, B12-, C-vitamin, folsav, niacin, kálium, szelén, B1-, B2-, B6-, E-vitamin


Gombás ravioli zöldfűszeres mártással recepthez kapcsolódó receptek

Gombás ravioli zöldfűszeres mártással

Gombás ravioli zöldfűszeres mártással

A készen vásárolt ravioli ízét nem lehet egy lapon említeni a frissen készített, pikáns töltelékkel töltött, selymes tapintású házi tésztáéval. Ez ugyan nem egy percek alatt elkészíthető fogás – a tészta gyúrása ugyanis elég…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés