Gombás serpenyős krumpli

Gombás serpenyős krumpli

Nigella Lawson receptje szerint. Nagyon ízletes köret.

4 személyre

  • 3 db közepes méretű (összesen kb. ¾ kg) sütnivaló krumpli, vékonyan felszeletelve
  • 350 ml zsírdús tej
  • 3 evőkanál fehérbor (45 ml)
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 teáskanál reszelt fokhagyma
  • 250 gr barna csiperke, vékonyan felszeletelve
  • só és bors ízlés szerint
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (gázsütőnél 7-es fokozat), és vajazzunk ki egy alacsony sütőtálat vagy tűzálló tálat.

2. Időnként megkeverve forraljuk össze a szeletelt krumplit, a tejet és a bort egy serpenyőben, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd kis lángon rotyogtassuk, amíg elkészülünk a gombával.

3. Közepes lángon hevítsük fel a vajat és az olajat. Adjuk hozzá a gombát, és időnként megkeverve, kb. 3 perc alatt pároljuk puhára.

4. Borítsuk a gombát a fokhagymás-vajas szafttal együtt a krumplis tepsibe, keverjük jól össze, majd az egészet borítsuk a tűzálló tálba. A sütőben süssük. 45 percig, amíg a teteje ropogós aranybarnára pirul.