Gombás sült puliszka recept

Gombás sült puliszka

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
1791

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A főtt, kihűlt puliszka (polenta) felszeletelve és grillsütőben megsütve remek alap bármely étvágygerjesztő feltéthez. A polentát ezúttal gruyere sajttal ízesítjük, az ínycsiklandó feltét pedig gomba, dió és zöldfűszerek keverékéből áll. Vegyes salátával tálalva elegáns előétel.

6 személyre

  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1.5 dkg szárított vargánya
  • 2 evőkanál friss petrezselyemzöld apróra vágva, és még egy kevés a díszítéshez
  • 2 kiskanál friss rozmaring apróra vágva
  • 8 dl zöldségalaplé
  • 3 dkg dió apróra vágva
  • 3 evőkanál száraz sherry
  • 20 dkg instant polenta
  • 10 dkg gruyere sajt lereszelve
  • 25 dkg barna csiperke felszeletelve
  • só, bors

Elkészítés

Az alaplét egy nagy lábasban felforraljuk. A polentát lassan, fokozatosan beleöntjük, fakanállal kavargatva, hogy ne csomósodjon össze. Alacsony hőfokon főzzük, folyamatosan kavargatva, amíg a keverék besűrűsödik, és elválik a lábas falától (kb. 5 perc). Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a gruyere sajtot, és alaposan elkeverjük benne. Sóval, borssal ízesítjük.

A polentát áttöltjük egy nedves tepsibe, majd egy kb. 20 ×18 cm-es, 1 cm magas téglalappá terítjük szét. Nagyjából 1 órán át hűlni hagyjuk, hogy megszilárduljon.

Közben a szárított vargányát egy tálba tesszük, és forró vizet öntünk rá. 20 percig áztatjuk, azután lecsurgatjuk, de az áztatófolyadékból 2 evőkanálnyit félreteszünk. Végül a megpuhult gombát apróra vágjuk.

A grillsütőt közepesen forróra melegítjük. A polenta tömböt vékonyan megkenjük 1 evőkanál olajjal. Utána tizenkét 5 ×6 cm-es darabra szeljük, a széleit egyenesre vágva. Olajos felükkel felfelé a grillsütő rácsára helyezzük a polenta szeleteket, majd addig sütjük őket, amíg kissé megbarnulnak (5 perc).

Azután a szeleteket megfordítjuk, és a másik oldalukat is 2-3 percig grillezzük. A sütőből kivéve melegen tartjuk a puliszkát.

A megmaradt 2 evőkanál olajat egy serpenyőben felhevítjük. Beletesszük az apróra vágott vargányát a szeletelt csiperkével együtt, majd közepesnél magasabb hőfokon puhára pároljuk (3-4 perc).

Hozzáöntjük a sherry-t és a vargánya félretett áztatólevét. Magas hőfokon addig pirítjuk a gombát, amíg a folyadék elpárolog. Ekkor hozzáadjuk a petrezselymet, a rozmaringot és a diót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A gombás elegyet rákanalazzuk a polenta szeletekre. Apróra vágott petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A gombás elegyhez a fűszerekkel és a dióval 3 evőkanál tejfölt is adunk, majd átforrósítjuk. • 1,5 dl zöldségalaplét száraz fehérborral helyettesítünk. • A főtt polentához a 2. lépés végén adhatunk 1 kiskanál csiliport vagy cayenne-i borsot. • A kihűlt polentát kisebb, kézbe vehető darabokra vágjuk, ha állófogadásra szánjuk. • A polentára tehetünk olajbogyóból és paradicsomból készített krémet is. A kihűlt, megdermedt polentát kockára vágjuk, és az alaprecept szerint megsütjük. A krémhez konyhai robotgépben összekeverünk 8,5 dkg kimagozott fekete olívabogyót, 2 evőkanál kapribogyót, 3 dkg olajban eltett aszalt paradicsomot jól lecsurgatva, 1 gerezd összezúzott fokhagymát, 3 evőkanál extra szűz olívaolajat és 2 evőkanál apróra vágott petrezselymet, ízlés szerint sóval és borssal ízesítve.

Miért egészséges?

• A polenta finomra őrölt kukoricaliszt. Összetett szénhidrátok (keményítő) hasznos forrása azok számára is, akik gluténmentes diétán vannak. • Mindenfajta gomba megfelelő rézforrás. Ez a szervezet számára sok szempontból hasznos ásványi anyag különösen az egészséges csontok szempontjából fontos. • A dió sokféle antioxidáns tápanyagnak, például a szelénnek, a cinknek, a réznek és az E-vitaminnak is megfelelő forrása.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 lepény), energia 203 kcal (846 kJ), fehérje 4 g, zsír 9 g (ebből telített 1 g), szénhidrát 23,5 g, (ebből cukor 0,5 g), rost 3 g, réz, szelén


Gombás sült puliszka

Gombás sült puliszka

A főtt, kihűlt puliszka (polenta) felszeletelve és grillsütőben megsütve remek alap bármely étvágygerjesztő feltéthez. A polentát ezúttal gruyere sajttal ízesítjük, az ínycsiklandó feltét pedig gomba, dió és zöldfűszerek keverékéből…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés