Gombatokány zalai dödöllével recept

Gombatokány zalai dödöllével
4.5 8

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
4076

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A dödölle nagyon laktató étel. Nemcsak önmagába, esetleg sütőben átsütve tejföllel, tálalhatjuk, de reszelt sajttal megszórva, szaftos húsételek köreteként is megállja a helyét. A tokányban a gombát ízlés szerint bármilyen husival helyettesíthetjük.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A dödölléhez:

  • 80 dkg krumpli
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál kacsa vagy házi sertészsír
  • 25 dkg liszt
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 mokkáskanál só
  • víz

Gombatokányhoz:

  • 60 dkg fehér vagy barna csiperke vagy vegyes erdei gomba
  • 0.5 evőkanál házi zsír vagy 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 0.5 db sárga paprika
  • 1 db kicsi sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 csipet majoranna
  • 2 csipet őrölt bors

Elkészítés

A dödölléhez 3 fej hagymát apróra kockára vágunk, 1 evőkanál zsírban megdinszteljük, picit megsózzuk. Amíg sül, a kis kockákra vágott krumplit nagyobb fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózzuk, puhára főzzük. Egy tálba átöntjük a levét, a fazékban maradt főtt krumplit krumpli törővel áttörjük, hozzáadjuk a zsírt, a liszt felét, a forró krumpli levének felét.

Visszatesszük a tűzre, jól összekeverjük, végül a maradék levet és lisztet is hozzáadjuk. Még 5 percig, simulásig keverjük, figyeljük, oda ne égjen. Nagyon sűrű lesz, erős kezet kíván a kavarása... A masszából gyermekkanállal kövérkés galuskákat szaggatunk, egyesével beleforgatjuk a sütőtálba helyezett sült-hagymába. Forrón tálaljuk.

A gombatokányhoz a megmosott, megtisztított gombákat vastagabb szeletekre vágjuk. Fél evőkanál zsíron vagy 1 evőkanál olajon megdinszteljük az apró kockákra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, kicsit pároljuk, majd zsírjára sütjük, őrölt borssal, majorannával illatosítjuk.

Közben egy kisebb serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál olívaolajat, roppanósra sütjük benne a megtisztított, julienre vágott sárgarépát, a zöldpaprika szeleteket és a felkockázott paradicsom húsát. Megszórjuk apróra vágott zöldhagyma szárral. A gombatokány és dödölle közé halmozva tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Gombatokány zalai dödöllével recepthez kapcsolódó receptek

Gombatokány zalai dödöllével

Gombatokány zalai dödöllével

A dödölle nagyon laktató étel. Nemcsak önmagába, esetleg sütőben átsütve tejföllel, tálalhatjuk, de reszelt sajttal megszórva, szaftos húsételek köreteként…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Gombatokány zalai dödöllével recepthez

Szabó Gabi - 2011. február 20. 12345
A dödölle ezidáig kevésbé ismert ételünk volt. De nagyon finom lehet,látványos, incsiklandó, mutatós! Biztos elkészitem! Acsalád megszavaszta! Másnak is ajánjuk! JÓÉTVÁGYAT hozzá!