Gombóc diós morzsában, jostával recept

Gombóc diós morzsában, jostával
5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
571

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A megunhatatlan gombócot ezúttal a kamrámba mentett egyik nyári kinccsel, jostával töltöttem meg. A morzsát dióval, grillázzsal dúsítottam hozzá.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 60 dkg burgonya
  • 2 teáskanál só
  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 evőkanál házi zsír
  • 1 db tojás
  • 28 teáskanálnyi josta-dzsem
  • 0.5 dl étolaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg nádmelaszos barnacukor
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés

A meghámozott, kockára vágott, megmosott burgonyát annyi sós vízbe tesszük, hogy éppen ellepje. Fedő alatt puhára főzzük. Közben nagyobb serpenyőbe öntjük az olajat, kissé felhevítjük, rászórjuk a zsemlemorzsát, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett világos barnára pirítjuk. Mikor már majdnem kész, hozzákeverjük a darált diót és a barna cukrot, picit karamellizáljuk. Gyorsan levesszük a lángról, tovább kevergetjük, nehogy megégjen, mivel a serpenyő nagyon forró.

A megfőtt burgonyáról leöntjük a vizet, belekeverjük a zsírt, hagyjuk langyosra hűlni, majd burgonyanyomóval áttörjük. Hozzáütjük a tojást és szinte az összes lisztet beletesszük. Lazán összeállítjuk a tésztát. Ha ragacsos, adunk hozzá még egy kevés lisztet. Jól belisztezzük a gyúródeszkát vagy az előkészítő asztalt, és könnyed mozdulatokkal készre gyúrjuk a gombócnak valót. Közben a kifőzéséhez nagyobb lábasban enyhén sós vizet teszünk fel forrni.

Ezalatt ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, 20 db 7-8 cm-es négyzetre felvágjuk, közepükre tesszük a josta dzsemet, hézagmentesen összecsípjük a sarkokat, tenyerünk között gömbölyűre alakítjuk. A felforrt vízbe egyesével belerakjuk, óvatosan átkeverjük, hogy ne ragadjanak a lábas aljához. (Azért készítjük magas falú, de a fazéknál jóval szélesebb lábasban, mert abban egyszerre elfér az összes gombóc, és így nem kell kétszer kifőzni.)

Amikor az összes gombóc feljön a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük. Lyukacsos kiszedő kanállal, 3 részletben mindet belehempergetjük a pirított diós zsemlemorzsába, majd áttesszük a tálalótálba. Meghintjük porcukorral, durvára darált grillázzsal és josta dzsemmel tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta


Gombóc diós morzsában, jostával recepthez kapcsolódó receptek

Gombóc diós morzsában, jostával

Gombóc diós morzsában, jostával

A megunhatatlan gombócot ezúttal a kamrámba mentett egyik nyári kinccsel, jostával töltöttem meg. A morzsát dióval, grillázzsal dúsítottam hozzá.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés